Тищенко увійшов до обʼєднання «Шлях додому» — це не ТКГ. Ось що про нього відомо

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Тищенко увійшов до обʼєднання «Шлях додому» — це не ТКГ. Ось що про нього відомо

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У парламенті створюють депутатське обʼєднання «Шлях додому» на підтримку діяльності Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання на Донбасі.

Про це «Бабелю» розповів народний депутат від «Слуги народу» Олександр Трухін, який ініціював створення такої групи.

За словами Трухіна, він ініціював МФО «на підтримку мирних ініціатив президента», оскільки головна теза, з якою президент Зеленський йшов на вибори, — це мир на Донбасі.

«Група буде називатися «Шлях додому», тому що ми чекаємо вдома тих, хто через субʼєктивні причини відрізаний», — каже Трухін.

Він вважає, що діалог між депутатами та представниками ТКГ необхідний, щоб йти єдиним фронтом і щоб члени групи могли вести переговори, відчуваючи у ВР підтримку.

За словами Трухіна, група планує «максимально долучитися до мирних ініціатив щодо повернення територій, до підтримки переговорного процесу, до комунікацій із громадськістю та переговорною групою».

«Ми хочемо, щоб група могла імплементувати рішення, які ухвалюються на ТКГ. Ми можемо це робити двома шляхами: законодавчі ініціативи або депутатський контроль», — каже Трухін.

На реєстрацію групу він подав минулого тижня. За оцінками Трухіна, до групи увійшли від 170 до 180 депутатів із фракції «Слуга народу». Про свою участь у ній вже заявив інший нардеп — Микола Тищенко, який в понеділок запостив фото з главою ТКГ Леонідом Кравчуком. Трухін каже, що йому про таку зустріч невідомо і він не може сказати, чи був на ній ще хтось з депутатів обʼєднання. За інформацією «Бабеля», Тищенко не брав участі в зустрічі української ТКГ, яка проходила в понеділок в Офісі президента.

«Інші фракції теж підтримали ініціативу. Я говорив з окремими колегами з «Голосу», «Батьківщини», «Довіри», «За майбутнє» та з ОПзЖ. Але ще рано про щось говорити, поки вони не провели засідання фракцій і не обговорили це там», — каже Трухін. Він говорить, що до обʼєднання запрошували всіх із фракції, з ким змогли сконтактувати. Однак нардеп Качура в коментарі «Бабелю» сказав, що такого запрошення не отримував.

За словами Трухіна, він обговорював створення такої групи з главою Офісу президента Андрієм Єрмаком. «Він підтримує все, що повʼязано з ТКГ», — каже нардеп.

Джерело «Бабеля» у фракції СН вважає, що таку групу створюють на противагу «Демплатформі», яка навесні минулого року критикувала можливе створення консультативної ради і вимагала звільнення Сергія Сивохо з посади радника секретаря РНБО.

Єгор Чернєв, який входить у «Демплатформу», у коментарі «Бабелю» повідомив, що його теж не запрошували. «Я думаю, тому що не всі рішення ТКГ, на мій погляд, відповідають національним інтересам України. І, звичайно, я не все підтримую», — заявив він.