Фігурант справи МН17 Пулатов хоче особисто свідчити на суді. Але його адвокати проти

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Фігурант справи МН17 Пулатов хоче особисто свідчити на суді. Але його адвокати проти

Twitter / Dmytro Kuleba

Один із фігурантів справи про збиття малайзійського Boeing над Донбасом влітку 2014 року, російський підполковник Олег Пулатов повідомив, що хоче особисто свідчити на суді в Нідерландах.

Про це під час засідання в нідерландському Схіпхолі розповіли його адвокати, пише Интерфакс.

«Пулатов хоче говорити стосовно цих питань і хоче виступити перед цим судом, але ми проти цього. Його фото було широко розповсюджене, і для нього буде небезпечним зʼявитися тут, також зважаючи на те, що на його арешт є міжнародний запит», — пояснили вона.

Адвокати розповіли, що вперше змогли особисто зустрітися з Пулатовим та поговорити про збиття літака. Він розповів, що не був причетний ані до транспортування ЗРК «Бук», ані до пострілу в МН17. Але своєї участі у війні на Донбасі не заперечує.

«Наш клієнт сказав нам, що він не був залучений ані до того, щоб віддавати наказ транспортувати і охороняти «Бук», ані до того, щоб стріляти в МН17. Він не був до цього причетний і не знає особисто, як і чому був збитий МН17. Він не знає, що сталося насправді», — зазначила адвокат Сабіне тен Дусхате.

Захист Пулатова також попросив суд зробити перерву до листопада для подальшого спілкування зі своїм підзахисним та з’ясування, які ще запити вони можуть надіслати. Також вони пообіцяли подумати над тим, у якій формі Пулатов зможе дати свідчення у суді.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака спростовує, але висуває суперечливі версії події. Спершу вона заявляла, що «Боїнг» збив український військовий літак, а у вересні 2018 року почала стверджувати, що його збила українська ракета з комплексу «Бук».
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Кріт»).