Дослідники виявили, що Китай будує нові вʼязниці для репресованих уйгурів. Офіційно там немає жодних переслідувань

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дослідники виявили, що Китай будує нові вʼязниці для репресованих уйгурів. Офіційно там немає жодних переслідувань

Australian Strategic Policy Institute

Торік, коли Китай стикнувся з міжнародним осудом репресій щодо уйгурської меншини в регіоні Сіньцзян, урядовці стверджували, що кількість «таборів перевиховання», у яких катували та принижували в’язнів, скоротилася, і з них вийшли люди, готові до приєднання до суспільства. Проте дослідники Австралійського інституту стратегічної політики спростували це твердження, оскільки виявили будівництво нових таборів і в’язниць для китайських мусульман.

Про це йдеться в доповіді Інституту.

Дослідники за допомогою супутникових спостережень виявили та позначили понад 380 об’єктів у мережі «перевиховання» корінного населення регіону Сіньцзян.

Частина цих установ була розширена з 2017 року, коли внаслідок урядових репресій сотні тисяч уйгурів та представників інших тюркомовних мусульманських меншин були поміщені в широку мережу таборів під охороною. Інші були побудовані нещодавно.

Оскільки Китай суворо обмежив доступ до таких таборів, дослідники Інституту переглядали нічні супутникові знімки Сіньцзяна в пошуках скупчень нових вогнів, особливо у малонаселених районах.

При детальному вивченні такі місця виявилися новими комплексами з високими стінами, вежами та колючим дротом, що відрізняло їх від інших масштабних громадських споруд, зазначає The New York Times.

Зазначається, що багатьом незаконно затриманим у мережі «перевиховання» наразі висувають обвинувачення в «сепаратизмі» та переміщують у в’язниці суворого режиму на термін від 5 років до довічного позбавлення волі або на фабрики для примусової праці.

Дослідники розділили усі 380 об’єктів із в’язнями на чотири категорії — від низького рівня безпеки до високого.

Деякі з об’єктів для утримання уйгурів колись були школами, які переобладнали під «факультети перевиховання». Їх обнесли парканами, а в деяких розмістили виробництво.

Дослідники відносять ці табори до об’єктів з низьким рівнем безпеки. В’язням дозволяється відвідувати свої сім’ї, до них також пускають дипломатів та журналістів.

Всього Китай спростив режим близько 70 таборів — там зникли внутрішні огорожі, стіни з колючим дротом тощо. Ще 8 таборів поступово розформовують.

Проте в період 2019—2020 року попри заяви Китаю про згортання системи таборів було побудовано щонайменше 61 новий об’єкт для ув’язнення. Ще 14 таких об’єктів досі будуються, про що свідчать супутникові знімки. Половина з цих нових таборів мають підвищений рівень безпеки, який можна порівняти з тюремним.

Дослідники наводять приклад нового табору для «перевиховання» в місті Кашгар із 13 п’ятиповерховими жилими приміщеннями, 14-метровим парканом і вартовими вежами — його закінчили будувати в січні 2020 року.

Експерти не вважають появу нових в’язничних об’єктів випадковістю — це радше говорить про новий етап кризи. За різними оцінками, в таборах наразі перебуває близько мільйона місцевих мешканців.

Китайська влада різко критикувала Австралійський інститут стратегічної політики. Речник міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзянь назвав його попередній звіт про примусову працю «сфабрикованим та необʼєктивним звинуваченням».

Інститут заявляє, що його дослідження є об’єктивними та не залежать від джерел фінансування.

  • З 2017 року влада Сіньцзяна ухвалила програму боротьби з екстремізмом, у якій табори називаються «центрами професійного навчання та підвищення кваліфікації». У табори потрапляють «люди, які перебувають під впливом екстремізму», а центри перевиховання боротимуться з екстремізмом через «трансформацію мислення».
  • Уйгури — корінний народ регіону Сіньцзян, за віросповіданням — мусульмани-суніти. Вони складають близько 45% населення. Уйгури вважають себе культурно й етнічно близькими до народів Центральної Азії, їхня мова схожа на турецьку. Сіньцзян офіційно позначений як автономний регіон Китаю, так само як і Тибет на півдні країни.
  • Китайські спецслужби в Синьцзяні розробляють технології створення фоторобота людини за допомогою ДНК. Передбачається, що на виході технологія буде застосована спільно з системою розпізнавання облич і ляже в основу нової бази даних, які допоможуть уряду полювати на активістів і дисидентів, а також повністю контролювати мусульман-уйгурів.
  • Президент США Дональд Трамп утримався від введення жорсткіших санкцій проти китайських чиновників, обвинувачених у репресіях проти уйгурської національної меншини, оскільки вважав, що це може завадити торговим переговорам з Пекіном.
  • У Тибеті створюють «табори перевиховання» для примусової китаїзації та перекваліфікації селян на робітників — ці процеси схожі на те, що відбувається в регіоні Сіньцзян. Таким чином уряд Сі Цзіньпіна бореться з бідністю та впливом буддизму в регіоні, який був анексований Китаєм у 1950-х роках.