Євросоюз не визнає легітимність самопроголошеного президента Лукашенка і перегляне свої відносини з Білоруссю

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Євросоюз не визнає легітимність самопроголошеного президента Лукашенка і перегляне свої відносини з Білоруссю

Westend61 / Getty Images

Євросоюз не визнає легітимність самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, «інавгурація» якого відбулася 23 вересня, і переглядає свої відносини з Білоруссю у світлі нинішньої ситуації.

Про це йдеться у заяві Верховного представника від імені Європейського Союзу.

«Так звана «інавгурація» 23 вересня 2020 року і новий мандат, на який претендує Олександр Лукашенко, позбавлені будь-якої демократичної легітимності. Ця «інавгурація» прямо суперечить волі широких кіл білоруської громадськості, що виражена в численних безпрецедентних мирних протестах, і слугує лише подальшому поглибленню політичної кризи в Білорусі», — наголошується в документі.

Також у Євросоюзі заявили, що вражені та зворушені мужністю білоруського народу, який продовжує мирно демонструвати демократію і свої основні права, попри жорстокі репресії з боку білоруської влади.

«Ми солідарні з ними і повністю підтримуємо їхнє демократичне право обирати свого президента за допомогою нових вільних і справедливих виборів під наглядом БДІПЛ/ОБСЄ», — вказано в заяві.

Водночас європейські політики висловили сподівання, що білоруська влада утримається від будь-яких «подальших репресій і насильства, спрямованих проти білоруського народу», і негайно та беззастережно звільнять усіх затриманих, включно з політичними вʼязнями.

«ЄС, як і раніше, переконаний в тому, що інклюзивний національний діалог і позитивна відповідь на вимоги білоруського народу про нові демократичні вибори — це єдиний шлях вперед у пошуку виходу з серйозної політичної кризи в Білорусі з повагою до побажань білоруського народу», — додали в Євросоюзі.