У Раді зареєстрували законопроєкт, який забороняє будь-які контакти українських посадовців із Росією

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У Раді зареєстрували законопроєкт, який забороняє будь-які контакти українських посадовців із Росією

Alexei Pavlishak \ TASS via Getty Images

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який забороняє українським посадовцям, чиновникам та публічним діячам контакти з Росією.

Відповідний документ зареєстрували під № 4136.

Його авторами зазначені низка депутатів зі «Слуги народу», а також один нардеп від «Батьківщини» Сергій Власенко. Законопроєкт пропонує карати українських посадовців та чиновників за публічне заперечення російської агресії та окупації українських територій, або ж за публічні вислови на підтримку незаконних дій Росії.

Також чиновникам пропонують заборонити будь-які контакти з посадовцями Росії та так званих «органів влади» на окупованих територіях. Це дозволять робити лише, якщо це стосуватиметься прав людини, на це буде надана згода парламенту, або ж у питанні спадкування майна, яке розташоване в Росії та на окупованих територіях. Забороняється і участь в урочистостях та публічних заходах, які влаштовує РФ.

Окремо документ також пропонує ввести покарання за публічне заперечення Голодомору, Голокосту та геноциду кримськотатарського народу у 1944 році.

  • 21 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку ТОВ «Новини 24 години» (супутниковий телеканал NewsOne) через висловлювання в День пам’яті та примирення. У Нацраді зазначають, що поширені в ефірі цього каналу твердження про службу значної кількості євреїв у військах Третього рейху та існування єврейських дивізій СС мають ознаки заперечення і спотворення Голокосту, розпалення ворожнечі щодо єврейського народу, «який зазнав мільйонних жертв від дій формувань СС та інших військових формувань нацистського Третього рейху».