Витік досьє FinCEN: Deutsche Bank допоміг Коломойському вивести до США понад $750 млн

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Витік досьє FinCEN: Deutsche Bank допоміг Коломойському вивести до США понад $750 млн

Сало Віталій / УНІАН

Німецький Deutsche Bank допоміг бізнесмену Ігорю Коломойському вивести до США понад $750 мільйонів.

Про це йдеться у звіті Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (International Consortium of Investigative Journalists), заснованому на витоку досьє FinCEN — Організації з боротьби з фінансовими злочинами Міністерства фінансів США. Досьє містить понад 2 500 документів, які банки відправляли Міністерству у період з 2000 до 2017 року.

Згадані кошти банк протягом 2006—2015 років перевів на бізнес-компанії Коломойського у Сполучених Штатах. Судові документи показують, що Deutsche Bank провів тисячі транзакцій. Журналісти стверджують, що найбільший банк Німеччини перевів не менше ніж $490 мільйонів від компаній, створених на Британських Віргінських Островах під контролем Коломойського та його ділового партнера Геннадія Боголюбова, на рахунки компанії у Делавері. Велику частину грошей витрачено на придбання нерухомості на Середньому Заході.

За даними ICIJ, ще $268 мільйонів перейшли через Deutsche Bank в інші компанії, контрольовані цими ж людьми та їхніми партнерами у США. Перекази грошей відбувалися з 2007 до 2013 року.

Попри це, Deutsche Bank відмовився відповідати на письмові запитання ICIJ про угоди за участю Коломойського або його компаній, заявивши, що згідно із законом йому заборонено говорити про клієнтів або будь-які перекази, які він міг здійснити.

  • ПриватБанк вважає, що Коломойський і Боголюбов відмили майже $800 мільйонів. У травні 2019 року керівництво банку подало позов проти Коломойського і Боголюбова до Канцелярського суду штату Делавер. ПриватБанк заявив про мільярдні збитки та стверджував, що бізнесмени за рахунок грошей банку скуповували нерухомість у штатах Огайо, Техас, Флорида і Кентуккі.
  • 4 серпня Федеральне бюро розслідувань США обшукало офіси компанії з нерухомості в передмісті Клівленду, співвласником якої є Ігор Коломойський. Рейд провели в рамках перевірки діяльності українського олігарха.
  • Міністерство юстиції США хоче конфіскувати в олігарха Ігоря Коломойського офісну вежу в Луїсвіллі та офісний парк у Далласі, які придбали за незаконно виведені з ПриватБанку гроші.