Кабмін продовжив на наступний рік доплати пенсіонерам, старшим за 80 років

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Кабінет міністрів вирішив подовжити на 2021 рік і надалі щомісячну доплату пенсіонерам, які старші за 80 років.

Про це йдеться в постанові уряду «Деякі питання підвищення пенсійних виплат для окремих категорій осіб у 2021 році та в подальшому» за 16 вересня.

Згідно з документом, у січні та лютому доплати по 500 гривень, які були запроваджені під час карантину, залишаться за старою схемою. Після 1 березня 2021 року ситуація зміниться — доплати отримуватимуть пенсіонери, чия пенсія менша, ніж середня зарплата у країні. Якщо ж навіть із доплатою розмір отриманої пенсії становитиме менше 2 600 грн, то вони отримуватимуть ще доплати.

Постанова визначає, що пенсіонери віком від 75 до 80 років теж отримуватимуть доплати у 400 гривень, якщо їхня пенсія не сягає розмірів середньої зарплати. Окрім цього, документ визначає 1 березня щорічною датою індексації пенсій в Україні.

  • З 1 липня в Україні розмір прожиткового мінімуму зріс на 91 гривню. Тепер він становить 2 118 гривень на одну людину в розрахунку на місяць. Після збільшення прожиткового мінімуму в Україні зросте і розмір мінімальної пенсії. Так, мінімальна пенсія становитиме 1 712 гривень — на 74 гривні більше. Також збільшиться мінімальний розмір аліментів для дітей до 6 років — не менше 929,5 грн, а для дітей від 6 до 18 років — не менше 1 159 грн.
  • Пенсійний фонду у червні розробив і запустив нову сервісну послугу — автоматичне призначення пенсії. Скористатися послугою можна через особистий електронний кабінет на сайті Пенсійного фонду України з використанням кваліфікованого електронного підпису. Потрібно просто досягти пенсійного віку і подати до ПФУ певний набір даних.