У Китаї проведуть черговий перепис населення. Громадяни зможуть передавати свої дані через смартфон

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Китаї проведуть черговий перепис населення. Громадяни зможуть передавати свої дані через смартфон

China News Service / Contributor

Китай запланував на 1 листопада черговий перепис населення.

Про це пише CNN.

В рамках цього проєкту по всій країні буде розосереджено близько 7 мільйонів переписувачів, які фіксуватимуть імена, ідентифікаційні номери, стать, дані про сімейний стан, а також інформацію про освіту і професійну діяльність жителів країни.

Громадянам також запропонують використовувати мобільні телефони та інші цифрові інструменти «для розкриття особистої та сімейної інформації». Зазначається, що перепис надає ключові дані для розробки національної політики Китаю.

Китай проводить національний перепис кожні 10 років. Останній перепис показав, що населення країни збільшилося з 1,29 мільярда до 1,37 мільярда. Також перепис був першим, який включав іноземців. У ньому взяли участь понад 600 тис. іноземних громадян — більшість з них були з Південної Кореї, США і Японії.

У 2010 році перепис показав, що кількість жителів у віці від 14 років і молодше скоротилася на 6,2% порівняно з попереднім переписом. Після цього Пекін почав скасовувати свою суперечливу «політику однієї дитини», згідно з якою жінок примушували до абортів, штрафували і навіть виселяли, якщо вони намагалися завести другу дитину.

Подібна політика призвела до того, що у 2019 році рівень народжуваності в країні досяг найнижчого рівня з моменту заснування КНР в 1949 році. Згідно зі статистичними даними, минулого року понад 250 млн китайців були старшими за 60 років. Вони складають понад 18% населення. За прогнозами, до 2050 року ця цифра збільшиться до третини населення, або 480 млн осіб.