Amnesty International: Європейські компанії продають технології стеження китайським спецслужбам — це порушує права людини

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Три європейські компанії з головними офісами у Франції, Швеції і Нідерландах продають китайським спецслужбам технології стеження і системи, які дозволяють ідентифікувати людей за обличчям. Китайці у результаті застосовують їх, щоб вести тотальний контроль за громадянами.

Про це йдеться у розслідуванні правозахисної організації Amnesty International, яка зазначає, що ці технології прямо загрожують правам на захист від дискримінації, недоторканність приватного життя, свободу зібрань, слова і релігії.

По всьому Китаю розгорнуті масові проєкти стеження, такі як Skynet і Sharp Eyes, з метою тримати людей під постійним наглядом. Органи держбезпеки КНР відіграють ключову роль в розвитку цієї системи стеження. Біометричні спостереження широко поширені в Синьцзян-Уйгурському автономному районі Північно-Західного Китаю, де близько мільйона уйгурів утримують у так званих «таборах перевиховання».

У розслідуванні йдеться про французьку Morpho, шведську Axis Communications і нідерландську Noldus Information Technology.

За даними Amnesty International Morpho співпрацює з КНР ще з 2015 року, відколи компанія отримала контракт на постачання обладнання для розпізнавання облич від Шанхайського бюро громадської безпеки.

Axis відкрито вказує на сайті, що причетна до створення програми стеження в Китаї і продає туди мережеві камери. Компанія постачала свої технології китайському апарату громадської безпеки і неодноразово зазначена як «рекомендований бренд» в тендерних документах китайського держнагляду протягом 2012—2019 років. На сайті компанії зазначено, що вона розширила мережу камер з 8 тисяч до 30 тисяч в місті Гуйлінь в рамках програми стеження Skynet.

Noldus продала системи розпізнавання емоцій установам громадської безпеки та правоохоронним органам Китаю. Програмне забезпечення компанії FaceReader використовується для аналізу виразів обличчя, щоб визначити емоції.

Amnesty International вважає, що європейський ринок біометричного спостереження вийшов з-під контролю. Організація просить Європейський парламент і держави-учасниці ЄС посилити правила нагляду за експортом подібних систем, щоб не дати Китаю порушувати права людини.

  • Китайські спецслужби в Синьцзян-Уйгурському автономному районі розробляють технології створення фоторобота людини за допомогою ДНК. Передбачається, що на виході технологія буде застосована спільно з системою розпізнавання облич і ляже в основу нової бази даних, які допоможуть уряду полювати на активістів і дисидентів, а також повністю контролювати мусульман-уйгурів.