Радниця омбудсмана Закринична: Росія переслідує 134 українців з політичних мотивів, більшість із них — кримські татари

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Радниця омбудсмана Закринична: Росія переслідує 134 українців з політичних мотивів, більшість із них — кримські татари

Фото УНІАН

Росія переслідує 134 українців за політичними мотивами.

Про це заявила радниця Уповноваженого ВР з прав людини Ірина Закринична під час онлайн-конференції «Політичні переслідування Кремлем в період COVID-19», повідомляє Укрінформ.

«Ми щоденно ведемо роботу з моніторингу всієї інформації, яка нам надходить і від адвокатів, і від рідних, яку ми дізнаємося своїми власними каналами. Ця інформація про стан дотримання прав наших громадян, які незаконно утримуються РФ. За результатами цього моніторингу, ми думаємо, що наразі 134 українці переслідуються за політичними мотивами РФ», — сказала вона.

За словами радниці омбудсмана, 112 українців, серед яких 78 кримських татар, перебувають в незаконному увʼязненні в місцях несвободи на території Росії та тимчасово окупованого Криму.

  • 16 вересня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс вироки вісьмом кримським татарам з Бахчисарая, яких звинувачують у причетності до забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір». Кримці отримали від 13 до 19 років у колонії суворого режиму.
  • Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку із неправомірним рішенням суду, а також закликало Росію негайно звільнити затриманих.
  • 7 вересня 2019 року Україна та Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Едем Бекіров і моряки, захоплені в Керченській протоці.
  • Колишні політвʼязні Балух та Карпюк створили Український центр запобігання катуванням.