Зеленський затвердив нову Стратегію нацбезпеки України

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Зеленський затвердив нову Стратегію нацбезпеки України

УНІАН

Президент Володимир Зеленський своїм указом увів у дію нову Стратегію національної безпеки України. Її використовуватимуть для розробки багатьох інших оборонних стратегій.

Про це пише пресслужба Офісу президента.

«Документ вводить у дію рішення РНБО від 14 вересня 2020 року «Про Стратегію національної безпеки України» та затверджує відповідну Стратегію», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у документі визначено, що Україна прагне миру для розвитку держави, а головною соціальною цінністю є життя людини та її права.

Сама ж Стратегія заснована на трьох основних засадах державної політики:

  • стримування — розвиток оборонних можливостей для боротьби зі збройною агресією проти України;
  • стійкість — здатність суспільства та держави швидко адаптуватися до змін ситуації у галузі безпеки;
  • взаємодія — розвиток стратегічних відносин із партнерами, зокрема країнами-членами ЄС та НАТО, а також зі США.

«У Стратегії враховані останні зміни ситуації у сфері національної безпеки та оборони, що пов’язано з кризовими явищами у світовій економіці, появою нових чинників, що впливають на стан міжнародного безпекового середовища, поширенням хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також посиленням небезпеки виникнення надзвичайних ситуацій природного й техногенного характеру», — розповіли в ОП.

Стратегію нацбезпеки використовуватимуть для розробки і планування низки інших оборонних та зовнішньополітичних стратегій країни, зокрема для Стратегії воєнної безпеки України, Стратегії економічної безпеки, Національної розвідувальної програми та інших.

  • Президент Польщі Анджей Дуда 12 травня підписав нову редакцію Стратегії національної безпеки країни, яка визначає Росію головною зовнішньою загрозою для країни.