Опитування: Три чверті українців вважають, що більшість предметів у школах треба викладати українською

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Опитування: Три чверті українців вважають, що більшість предметів у школах треба викладати українською

Космач Олександр / УНІАН

77% українців вважають, що більшість предметів у школах має викладатися українською мовою. Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» спільно із соціологічною службою Центру Разумкова.

Протилежної думки дотримуються 17% респондентів. Решта — вагаються.

Також 66% українців вважають, що українська мова має залишатися єдиною державною, російська мова — вільно використовуватися у приватному житті. 17,9% опитаних виступили за те, щоб російська отримала офіційний статус у деяких регіонах. 12,6% респондентів вважають за необхідне надати російській мові статус державної.

На думку переважної більшості, українська мова є важливим атрибутом незалежності України — так вважають 72% громадян, не погоджуються з цим близько 25% опитаних.

Також 52% респондентів вважають, що в Україні не порушують права російськомовних громадян. Ще 26% вважають, що права російськомовних в окремих випадках порушуються, 10% говорять про постійні порушення.

Майже стільки же — 51% українців — вважають, що мовні права україномовних на окупованих територіях порушуються (з них 25% говорять про систематичні порушення, 26% — про окремі випадки). Ще 19% вважають, що порушення мовних прав немає.

Крім того, у всіх регіонах схвалюють і викладання більшості шкільних предметів державною мовою. Прихильно до цього в Україні ставляться 77%, проти — 17%.

Мовні квоти на телебаченні та радіо підтримують 65% українців. При цьому найбільше їх схвалюють на заході (95%), у центрі (71%) та на півдні (46% за і 40% проти). На сході країни ситуація протилежна — 38% опитаних підтримують квоти, 56% — проти.