Головний дослідник корінних народів Бразилії загинув від пострілу з лука. Він захищав права племен і недоторканність їхніх резервацій

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Головний дослідник корінних народів Бразилії загинув від пострілу з лука. Він захищав права племен і недоторканність їхніх резервацій

survivalinternational.org

У Бразилії загинув дослідник ізольованих племен Амазонії, який опікувався правами корінних народів на недоторканність резервацій. 56-річного Ріелі Франсіскато застрелили з лука під час експедиції у штаті Рондоніа.

Про це повідомляє BBC.

Франсіскато працював у Держагентстві з питань корінних народів і перебував на дикій території по роботі — він мав вивчити одне з племен. Зненацька його групу атакували, і єдиним постраждалим виявився саме дослідник.

Стріла потрапила чоловіку у груди, він витягнув її, пробіг пів сотні метрів і впав замертво.

За даними Етно-екологічної асоціації Бразилії, співзасновником якої був дослідник, ізольовані корінні племена не спілкуються із зовнішнім світом і не можуть відрізнити друзів від ворогів.

За даними журналіста з групи Франсіскато, нападниками виявилась група з п’яти озброєних луками чоловіків, які належать до зазвичай мирного місцевого племені.

Rieli Franciscato / Facebook

Правозахисна група Survival International заявила, що смерть дослідника — це «відповідь на неосяжний тиск» на мешканців лісів Амазонії через діяльність дроворубів і фермерів. Останніми роками внаслідок господарської діяльності було знищено значну частину лісів регіону.

Народи Амазонії зазвичай жорстко реагують на появу чужаків. Лідери племен говорять, що незаконний видобуток корисних копалин і деревини та захоплення земель під сільське господарство, що призводять до скорочення історичних територій корінних мешканців, посилилися після вступу на посаду президента Жаїра Болсонару.

Президент Бразилії обіцяв розвинути промисловий потенціал дощових лісів і заявляв, що племена мають цивілізуватися та долучитися до співпраці.

Болсонару також виступає за звуження резервацій корінних народів і розширення господарства за рахунок вирубки лісів. Наразі в регіоні проживає близько сотні племен, захистом яких протягом останніх 30 років опікувався загиблий дослідник Франсіскато.

Організації, що захищають корінні народи, звинувачують главу держави у скороченні фінансування урядових агентств, які опікуються збереженням дикої Амазонії та її мешканців, а також у потуранні незаконному господарству в регіоні.