Нацбанк затвердив ключові показники і стратегію на 2021 рік

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Рада Національного банку (НБУ) затвердила ключові показники грошово-кредитної політики на 2021 рік і свою стратегію на середньострокову перспективу. Про це йдеться в повідомленні регулятора.

Наступного року Нацбанк буде продовжувати політику таргетування інфляції, щоб зберегти цінову і фінансову стабільність і сприяти темпам приросту ВВП. НБУ буде підтримувати темпи зростання цін на рівні 5%. Регулятор і далі дотримуватиметься режиму плаваючого курсоутворення без цільового досягнення певного рівня обмінного курсу.

Монетарна політика

Монетарна політика Нацбанку базуватиметься на принципах інституційної, фінансової та операційної незалежності банку. Головний критерій — відповідність цільових показників інфляційним очікуванням. Рішення щодо монетарної політики будуть спрямовані на приведення інфляції до 5% за період 9—18 місяців.

Інфляційне таргетування

Гнучкість режиму інфляційного таргетування використовуватимуть для сприяння економічному зростанню. НБУ ставить собі за мету інфляцію на рівні 4—6%, але з короткостроковими відхиленнями під впливом зовнішніх і внутрішніх шоків, що не залежать від монетарної політики. НБУ також допускає покупку державних цінних паперів на вторинному ринку і зміну облікової ставки.

Кредитування

Нацбанк розвиватиме кредитування за рахунок роботи з урядом у частині зниження кредитних ризиків банківської системи і структурної перебудови економіки.