У Кремінну Луганської області автобусами звозять людей. Вони кажуть, що їм платить ексрегіонал Струк за підтримку на виборах мера

Автори:
Олексій Ярмоленко, Вікторія Мартинюк
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
У Кремінну Луганської області автобусами звозять людей. Вони кажуть, що їм платить ексрегіонал Струк за підтримку на виборах мера

Брюханов Артем / УНІАН

У місто Кремінна Луганської області на автобусах завезли людей з сусідніх селищ, для того щоб вони перереєструвалися та проголосували на місцевих виборах 25 жовтня, як мешканці міста. Як повідомляє джерело «Бабеля» в місцевій поліції, людей звозить колишній регіонал, який співпрацював з бойовиками «ЛНР», Володимир Струк. Він, начебто, збирається балотуватись в мери Кремінної.

Інформацію про завезення людей для участі в «каруселі» офіційно підтвердили у пресслужбі поліції Луганської області. Правоохоронним органам відомо про два таких випадки.

В обласній поліції зазначили, що порушили кримінальну справу за статтею 158 Кримінального кодексу ― «Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців».

У коментарі «Бабелю» у поліції підтвердили, що людей дійсно завозили цілеспрямовано двома автобусами, а зареєструвати хотіли за однією адресою — місцевого стадіону. Там також зазначили, що «зрозуміло», що це робилося з метою створення підтримки якомусь з кандидатів, проте прізвище Струка не назвали.

Один із автобусів, на яких привезли людей.

«Бабель»

Наявність певного «ажіотажу» в останні дні зміни місця голосування (заяви приймають до 10 вересня) підтвердили «Бабелю» і в Кремінській районній державній адміністрації. Там повідомили, що дійсно в останні кілька днів збільшилася кількість охочих змінити місце голосування. Спочатку співробітники не приділяли цьому уваги, зокрема, у перший день, але вже на другий день приїхала поліція та опитала тих, хто хотів змінити місце голосування. Уже після появи поліції працівники РДА помітили і автобуси біля адміністрації. Самі ж люди, які змінювали місце голосування, поводилися спокійно й тихо, на контакт не йшли, розповіли в адміністрації. Загалом до адміністрації Кремінної із заявами про зміну місця голосування звернулися 200 людей.

За даними джерел «Бабеля» у правоохоронних органах, це «не перший і не останній автобус» із людьми, які планують взяти участь у цій схемі. Самі ж люди у розмові із правоохоронцями не приховували, що їх привезли для перереєстрації і голосування за Струка. За їхніми словами, за свій голос їм заплатили 150 гривень. Ще певну частину суми вони б отримали після голосування, але точний розмір другої винагороди їм невідомий.

Струк у коментарі «Бабелю» свою причетність заперечив. Він заявив, що не знає, хто ці люди. На запитання про участь у місцевих виборах Струк відповів: «Поки не знаю, ще не вирішив».

  • У червні минулого року Володимир Струк намагався пройти на виборах у Верховну Раду по 114 округу у Луганській області. У 2014 році він став одним із організаторів луганського «антимайдану», виступав на мітингах у захопленій будівлі СБУ, фінансував будівництво першого блокпоста бойовиків на виїзді з міста.
  • Струк одним із перших озброїв колишніх афганців, які спочатку називали себе «загонами самооборони», а потім сформували загін «Бетмен». У травні 2014 року Володимир Струк підтримав «народного губернатора» Валерія Болотова та ексдепутата Ради Олега Царьова, які оголосили референдум про незалежність «ЛНР». Коли почалася війна, Струк утік до анексованого Криму, а в 2016 році зʼявився в містечку Кремінна Луганської області й почав будувати бювети.