У ВООЗ назвали сильні сторони політики Швеції щодо коронавірусу. Це довіра між урядом і громадськістю та ставка на свідомість

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У ВООЗ назвали сильні сторони політики Швеції щодо коронавірусу. Це довіра між урядом і громадськістю та ставка на свідомість

DIALOG Entwicklung / Flickr

У Всесвітній організації охорони здоров’я вважають, що саме на досвід Швеції у боротьбі з коронавірусом, попри всі його вади, слід орієнтуватися. Про це розповів спецпредставник організації Девід Набарро в ток-шоу Magic drive with Ryan Bridge.

За словами Набарро, шведський досвід боротьби з коронавірусом, який ще слід ретельно дослідити, має дві сильні риси — це відмова від повного локдауну і ставка на свідомість громадян, які засвоюють певну поведінку для зменшення вірусної загрози.

«Ви робите усе можливе, щоб уникнути локдауну, і в цьому, я думаю, порівняння зі Швецією та іншими країнами, які можуть продовжувати роботу без серйозних локдаунів, — це правильне порівняння й мета для майбутнього», — сказав він.

Швецію часто критикували за політику «колективного імунітету», яка виключала локдауни та інші обмеження й робила ставку на свідомість громадян, в той час як більшість інших європейських країн ввели суворі правила соціальної дистанції, масковий режим та інші обмеження, закрили підприємства тощо.

Загалом у Швеції зафіксовано 84 тис. випадків коронавірусу та 5,8 тис. смертей від ускладнень хвороби.

«Ключовим моментом в їхньому підході було те, що уряд зміг довіряти громадськості, а громадськість змогла довіряти уряду. Там, де у вас є довіра між громадянами й урядом, ви отримуєте хороший результат», — пояснив Набарро.

  • Після спалаху коронавірусу Швеція, на відміну від більшості країн, не запровадила тотальні карантинні обмеження. Стратегія боротьби була спрямована на те, щоб крива росту кількості інфікованих трималася на рівні, для якого вистачило б ресурсів і можливостей системи охорони здоровʼя. У підсумку це мало привести до набуття «суспільного імунітету».
  • Головний епідеміолог Швеції Андерс Тегнелл вперше визнав помилкою запропонований ним підхід у боротьбі з коронавірусом, який передбачав відмову від тотального карантину. На його думку, було б більш розумно слідувати стратегії інших країн під час пандемії.
  • Усі країни ЄС, крім Швеції та Польщі, пройшли пік пандемії коронавірусу.