Учені: Льодовики Гренландії пройшли точку неповернення і продовжуватимуть танути

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Учені: Льодовики Гренландії пройшли точку неповернення і продовжуватимуть танути

Sean Gallup / Getty Images

Льодовики Гренландії досягли точки неповернення і танутимуть далі.

Про це пише ScienceAlert.

За даними вчених з Університету Огайо (США), обсяги снігу, який зазвичай щороку випадає на льодовики Гренландії, більше не встигає за темпами танення льоду. Такого висновку фахівці дійшли, вивчивши щомісячні супутникові дані за 40 років з понад 200 великих льодовиків Гренландії.

Танення льодовиків прискорилося, оскільки вода, яка накопичується на всьому крижаному покриві, поглинає додаткове сонячне світло і ще більше нагріває все довкола.

Льодовики Гренландії вже зараз є найбільшим у світі джерелом підвищення рівня моря. Згідно з дослідженням, опублікованим у грудні, за наступні 80 років поточна швидкість їхнього танення призведе до зростання рівня Світового океану на 7 см. Повне танення льодовикового покриву Гренландії може підняти рівень океану на 7 метрів до 3000 року. Якщо це станеться, океан поглине прибережні міста по всьому світу.

Науковці зауважили, що Гренландія втратила безпрецедентну кількість льоду влітку 2019 року, коли острів накрила хвиля тепла з Європи. Льодовики втратили 55 мільярдів тонн води за пʼять днів — цього достатньо, щоб покрити водою штат Флорида майже на 13 см.