Наймасштабніша акція опозиції в Мінську та мітинг Лукашенка. Як це було у фото і відео

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Білорусі 16 серпня, у восьмий день протестів, відбулися два мітинги — опозиційний Марш свободи проти чинної влади та провладний на підтримку самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

Мітинг Лукашенка

День у Мінську розпочався з провладного мітингу за участі бюджетників з регіонів біля Будинку уряду на центральній площі Незалежності. Лукашенко оцінив кількість мітингувальників у 50 тисяч людей, Міністерство внутрішніх справ — у близько 65 тисяч. У той же час, за оцінками ЗМІ, там було від 5 до 10 тисяч людей.

Захід тривав приблизно півтори години, тридцять хвилин із яких виступав Лукашенко. Самопроголошений президент згадав 90-ті, «жорсткий курс», відмовився від повторних президентських виборів, знову заявив про «зовнішнє втручання» та війська НАТО біля кордонів Білорусі. «Підемо на вибори — загинемо, і цього хочуть там, за кордоном», — заявив Лукашенко.

Під час виступу він кілька разів згадав Україну, зокрема, заявив, що вона разом із кількома іншими країнами «наказує провести нові вибори». «Литва, Латвія, Польща та, на жаль, наша рідна Україна, її керівництво, наказують нам провести нові вибори. Якщо ми їх послухаємо, нам кінець. Ми загинемо як нація!» — сказав він.

На його слова згодом відреагували в Офісі президента. У Зеленського спростували заяву Лукашенка, наголосивши, що це «свідомі нагнітання та провокація».

Через десять хвилин після завершення виступу Лукашенка учасники мітингу почали розходитися.

На заході із журналістами поспілкувався міністр внутрішніх справ Юрій Караєв. Він не виключає, що в загиблого протестувальника Олександра Тарайковського силовики могли стріляти «з нелетальної зброї».

Опозиційний Марш свободи

Потім біля Стели стартував опозиційний Марш свободи, який уже назвали наймасовішим в історії країни. За підрахунками незалежних спостерігачів та ЗМІ, у ньому взяли участь близько 200 тисяч людей.

На мітингу виступила представниця обʼєднаного штабу, соратниця Світлани Тихановської Марія Колеснікова. «У нас вкрали 26 років життя і свободи, у нас вкрали вибори. Боріться зі страхом», — заявила вона і запевнила, що опозиція буде домагатися відставки Лукашенка і вимагає провести нові президентські вибори.

Колеснікова подякувала присутнім та звернулася до працівників державних підприємств та ЗМІ, запропонувавши їм приєднатися до акцій опозиції.

На мітингу оголосили, що з 17 серпня у країні розпочнеться загальнонаціональний страйк проти чинної влади.

Згодом учасники акції пройшли маршем від Стели до Будинку уряду на площі Незалежності, де раніше виступав Лукашенко. Учасники пройшли близько 3,5 кілометра, дехто ніс довгі червоно-білі прапори. ЗМІ повідомляли, що за маршрутом, яким рухалися мітингувальники, не було силовиків, стояли лише декілька машин ДАІ.

Близько 21:00 в центрі столиці, де проходила опозиційна акція, розблокували рух транспортних засобів.

Окрім Мінська, багатотисячні акції противників Лукашенка пройшли також у кількох містах — Бресті, Гродні, Могильові, Бобруйську, Мозирі та інших.

У Бресті до мітингувальників вийшов мер. Його освистали, хоча він сказав, що «ми всі хочемо змін». Відео з виступом стало вірусним — у нього вже понад 140 тис. переглядів на YouTube.

Всі акції відбувалися мирно — без сутичок та затримань.