Четвертий день протестів у Білорусі: у силовиків нова тактика, жителі міст блокують дороги і влаштовують флешмоби

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Білорусі четвертий день протестів проти переобрання президентом Олександра Лукашенка пройшов менш напружено, ніж перші два дні після виборів 9 серпня.

Протестувальники анонсували масове блокування доріг в містах о 19:00, але де-факто цього не сталося — силовики змогли розчистити дороги, а в деяких випадках затримували автомобілістів, розбиваючи вікна машин. Протести тривають у Вітебську, Могильові, Гродні, Гомелі, Мінську та інших містах. Найактивніші — у столиці.

Акції солідарності та «живі» ланцюги

На передній план протестів вийшли жінки, які дали старт акціям солідарності та «живими» ланцюгам. У багатьох містах, зокрема у столиці, вони вишикувалися з квітами в руках у довгі шеренги, закликаючи силовиків припинити насильство. «Ланцюги» незабаром вишикувалися біля доріг. Автомобілісти підтримували їх протяжними гудками.

Сутички та затримання

Силовики вирішили змінити тактику — вони стали менше затримувати людей. ОМОН працює переважно в Мінську — в районах Жабинка, Малинівка (використовують шумові гранати) і в центрі (вибірково затримують людей).

В інших містах сутичок теж поменшало. Міліція перейшла до вмовлянь — демонстрантів просили не стояти біля доріг, а в деяких випадках виходили на розмову з людьми.

При цьому було кілька інцидентів із співробітниками ДАІ. Відомо принаймні про три силові спроби зупинити або затримати автомобілі. У результаті один з правоохоронців зламав ногу, коли бив у вікно, а другого збили (винуватця зупинили зі стріляниною).

ОМОН за сьогодні затримав кілька журналістів, зокрема кореспондента «Радыё Свабода» Віталія Циганкова. Також силовики затримали двох громадян України — волонтерів благодійної організації «Схід SOS» Костянтина Реуцького та Євгена Васильєва.

Звільнення журналістів і звернення айтішників

За сьогодні щонайменше вісім журналістів звільнилися з державних ЗМІ. Серед них є телеведучі (Євгеній Перлін і Сергій Козлович).

Працівники білоруських IT-компаній оприлюднили відкритий лист до влади країни з проханням припинити насильство та провести перевибори. Під листом вже підписалися понад 300 працівників IT-компаній, а також понад 150 співробітників компанії «Гейм Стрім» — всесвітньо відомого розробника ігор, зокрема однієї з найпопулярніших онлайн-ігор World of Tanks.

Білоруський підприємець із Кремнієвої долини у США Микита Мікадо (мільйонер) опублікував відеозвернення, в якому пообіцяв силовикам у Білорусі матеріальну допомогу, якщо вони звільняться з правоохоронних органів.

Флешмоби

Протестувальники та солідарні з ними громадяни запустили відразу два флешмоби. Перший — люди влаштовують «світлові шоу» у своїх будинках і скандують з балконів: «Жыве Беларусь!»

Другий флешмоб — колишні військові із загонів спеціального призначення викидають свою форму у смітник на знак протесту проти насильства. Міліціонери викидають погони та звільняються. Деякі закликають колег не бити людей і виступають проти Лукашенка.

Ще одна жертва

Сьогодні стало відомо про другого загиблого — у Гомелі в лікарні помер 25-річний учасник протестів, затриманий силовиками 10 серпня. Його звали Олександр Вихор. «Він написав мені, що його спіймали... І все. Я шукала його всі ці дні. Інформації про нього мені не давали. Сьогодні мені нарешті сказали, що Саша в морзі», — повідомила його мати.

За даними влади, понад 250 людей опинилися в лікарнях після мітингів. Більше 6 тисяч осіб затримали. З багатьма затриманими немає звʼязку. Кількість загиблих, за офіційними даними, зросла до двох осіб.