Барикади, гумові кулі та світлошумові гранати. У Білорусі другий день тривають протести — як і де це відбувається

Автори:
Ангеліна Шеремет, Костя Войтенко
Дата:

У Білорусі другий день тривають масові акції протесту — люди вимагають нові президентські вибори без Олександра Лукашенка і звільнення всіх політвʼязнів. Акції тривають у десятках міст по всій країні. «Бабель» зібрав головне.

Мінськ. У столиці в районі станції метро «Пушкінська» протестувальники зводять барикади з підручних засобів. Автомобілісти перекривають дороги, щоб не могла підʼїхати спецтехніка. ОМОН продовжує застосовувати проти демонстрантів світлошумові гранати, сльозогінний газ і гумові кулі. Перед цим у мікрорайоні Каскад, на вулиці Кальварійській міліція стріляла по демонстрантах гумовими кулями — є двоє поранених.

Міліція перекрила всі центральні вулиці. Щоб краще орієнтуватися в ситуації у столиці, білоруси створили інтерактивну мапу.

Брест. На перетині вулиць Радянської та Машерова люди стали у зчеплення. Пізніше демонстрантів почали витісняти — тоді у бік міліції полетіли сміттєві баки й петарди. У відповідь ОМОН використовував світлошумові гранати, гумові кулі та стріляв з пневматичних дробовиків, є поранені.

Активісти починають будувати барикади з вирваних бетонних плит.

Вітебськ. У місті в акціях протести беруть участь декілька тисяч людей. Повідомляється про зіткнення з силовиками, які використовують проти демонстрантів світлошумові гранати.

Гомель. ОМОН декілька разів намагався розігнати акції протесту за допомогою спецзасобів. Наразі акції протесту тривають.

Мозирь. Співробітники ОМОНу застосовують силу до мітингувальників. Силовики переслідують і бʼють людей, не завжди розбираючись, хто перед ними — протестувальник чи просто перехожий. Люди будують живі барикади та намагаються відігнати міліцію.

Гродно. У центрі міста біля філармонії зібрались декілька тисяч людей. Акція протесту проходить доволі мирно. Загалом у місті на протести вийшли понад 1,5 тисячі активістів. Окрім цього, у місті перекрили доступ до центру.

Пінськ. Силовики використовують проти демонстрантів світлошумові гранати. На вулиці вийшли від 2 до 5 тисяч людей.

Солігорськ. У місті міліція оточила центральну площу, ОМОН приїжджає у затонованих автобусах, вибігає, бʼє людей та затягує їх до своїх автобусів. Затримують навіть підлітків. Активісти вже почали розбирати бруківку.

Жабінка. На центральній площі зібрались приблизно 700 демонстрантів. Вона оточена ОМОНом, протести відбуваються без сутичок.

Молодечно. У місті відбуваються сутички з ОМОНом. За повідомленням ЗМІ, силовики стріляють по демонстрантах гумовими кулями. Серед затриманих є підлітки.

Новополоцьк. Силовики використовують проти демонстрантів світлошумові гранати. У дворах людей розганяють по домах.

Нагадаємо, що о 19:00 по всій Білорусі почалися масові акції протесту.