Зеленський заявив, що кримським татарам нададуть статус корінного народу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Зеленський заявив, що кримським татарам нададуть статус корінного народу

Сувіров Олексій / УНІАН

Кримські татари незабаром отримають статус корінного народу України.

Про це заявив президент Володимир Зеленський з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу, який щорічно святкують 9 серпня за рішенням Генеральної асамблеї ООН.

«Нашим спільним завданням зараз є захист прав кримських татар, допомога у всебічному розвитку мови, культури та збереження самобутності народу, який зараз не може повноцінно розвиватися на своїй історичній Батьківщині — в Криму. Для нас дуже важливо робити все від нас залежне, щоби відновити права кримськотатарського народу як корінного народу України», — сказав він.

За словами Зеленського, врегулювання питання статусу кримськотатарського народу назріло давно.

Водночас США закликали Росію залишити Крим — суверенну українську територію — та припинити порушення прав людини щодо кримських татар.

Про це йдеться на сторінці посольства США в Україні у Facebook.

«У Міжнародний день корінних народів світу ми закликаємо Росію припинити жорстокі порушення прав людини щодо кримських татар і залишити суверенну українську територію. Крим — це Україна», — заявили у дипустанові.

  • Зеленський погодив кандидатуру Еміне Джапарової на посаду першого заступника міністра закордонних справ. Він наголосив, що представники кримськотатарського народу мають бути представлені на вищому дипломатичному рівні.