У Білорусі все ж таки скасовують концерти до виборів у кількох великих містах. Білоруси масово просили зірок не приїжджати

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Білорусі вирішили скасувати передвиборчі концерти за участю місцевих та зарубіжних виконавців, які мали відбутися у багатьох великих містах напередодні президентських виборів. Після масових звернень білорусів багато зарубіжних артистів відмовилися від участі. Про це повідомляє TUT.by.

Концерти відмінили у Гомелі та Гродно, а у Бресті, Вітебську, Могильові та Мінську — перенесли на невизначений термін.

Керуючий компанією-організатором Atom Entertainment Group Андрій Алексєєв розповідає, що концерт робили для всіх і спочатку захід не був політичним. «Одна частина людей спробувала довести артистам, що це політична акція, їх втягнули в політичні розборки», — сказав він.

За його словами, через начебто можливі провокації вирішили перенести концерти. Рішення про дату і місце концертів, додає він, ухвалять вже після виборів.

Про що йдеться?

6 серпня на сайті Міністерства культури Білорусі зʼявилася інформація, що 8 серпня, за день до президентських виборів, у 13 великих містах країни пройдуть безкоштовні концерти «За Білорусь». Список місцевих і зарубіжних артистів опублікували тут. З українських виконавців на захід були запрошені Тіна Кароль, Олег Винник та Павло Зібров.

Після цього білоруси стали масово писати зіркам у соцмережах і просити їх не приїжджати на концерти.

У підсумку багато зірок скасували свої виступи. Зокрема, Тіна Кароль спочатку видалила анонси про захід у соцмережах, а потім взагалі відмовилася виступати.

  • Вибори президента Білорусі відбудуться 9 серпня.
  • Чинний президент Олександр Лукашенко балотується на шостий термін. Його основний опонент — Світлана Тихановська, дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського. ЦВК не зареєструвала його кандидатом в президенти. Зараз Тихановський перебуває в СІЗО.
  • Наприкінці липня Світлана Тихановська оприлюднила передвиборчу програму. Вона зазначила, що хоче стати президентом, щоб повернути білорусам право вибору. Через пів року після перемоги вона обіцяє провести нові вибори за участю всіх альтернативних кандидатів.
  • Передвиборчі мітинги Тихановської збирали тисячі людей в різних містах Білорусі — у Мінську на акцію на її підтримку прийшли понад 60 тисяч людей. Однак останні кілька днів мітинги скасовували через «невідкладні» ремонті роботи або святкування Дня залізничних військ.