Зеленський підписав закон про спрощення роботи ФОП — книгу обліку доходів скасують

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Зеленський підписав закон про спрощення роботи ФОП — книгу обліку доходів скасують

President Of Ukraine / Flickr

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про спрощення роботи фізичних осіб — підприємців і роботу електронного кабінету.

Про це повідомили у пресслужбі глави держави.

Закон передбачає спрощення ведення обліку для ФОПів, доступу до електронного кабінету платника податків і розширення його функціоналу.

Зокрема, ФОПам скасують обовʼязкову книгу обліку доходів.

Так, підприємці І—ІІІ груп на спрощеній системі оподаткування зможуть вести облік у будь-якій зручній формі — паперовій чи електронній, із зазначенням суми доходу за місяць.

Водночас ФОПи на загальній системі будуть вести облік за типовою формою, визначеною Міністерством фінансів.

Також закон скасовує договір про визнання електронних документів для реєстрації в електронному кабінеті платника податків, в якому тепер відображатимуться податкові повідомлення.

Окрім цього, закон спрощує податкові перевірки. Наприклад, під час перевірки оформлення працівників не можна опитувати співробітників і роботодавців про виплачені пасивні доходи й інші додаткові блага та відшкодування.

  • Верховна Рада ухвалила законопроєкт 14 липня.
  • У травні Зеленський підписав закон, який дозволяє ФОПам не платити соцвнесок за місяці без прибутку.
  • Міністерство цифрової трансформації планує видавати разом із паспортом офіційну електронну пошту громадянина. Компанії, установи, товариства і ФОПи під час реєстрації та реєстрації змін відомостей в ЄДР отримуватимуть офіційні електронні адреси автоматично.