«Дивовижне повернення»: WWF повідомив про ріст популяції диких тигрів. Але тварини досі гинуть у капканах

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Дивовижне повернення»: WWF повідомив про ріст популяції диких тигрів. Але тварини досі гинуть у капканах

Fezbot2000 / Unsplash

Популяція диких тигрів у країнах Азії почала зростати завдяки програмі зі збереження тварин, що опинились на межі зникнення, яка тривала 10 років. Проте капкани та інші мисливські засоби досі загрожують тиграм повним знищенням.

Про це повідомляє Всесвітній фонд дикої природи (WWF).

У 2010 році, перед початком програми TX2, що мала на меті подвоїти кількість тигрів у 13 країнах Азії, тварин було всього трохи більше 3 тисяч. Це був історичний мінімум популяції.

Після майже десятиліття роботи TX2 тигри нарешті почали повертатися на простори Бутану, Індії, Непалу, Китаю та Росії. Наразі лише в Індії живуть близько 3 тисяч диких тигрів, а в сусідньому Непалі популяція збільшилась майже вдвічі й становить 235 особин.

«З історично низької популяції у 2010 році тигри, нарешті, здійснили дивовижне повернення, переважно в Південній Азії, Росії та Китаї — це чудові новини для інших вимираючих видів, що живуть поруч з ними, а також для мільйонів людей, які залежать від цих екосистем», — прокоментував новину про збільшення популяції тигрів керівник Tigers Alive Initiative WWF Стюарт Чепмен.

Фахівці відзначають, що для тигри потребують закритих від людини лісів з чистим повітрям і водою, де б не було зсувів та ерозії ґрунту.

Але попри прогрес у справі, популяції тигрів все ще загрожує нелегальна торгівля та знищення ареалу їх проживання. Рівень цих загроз у Південно-східній Азії досягає критичного рівня — у країнах регіону через капкани страждають як тигри, так і їхня здобич.

За даними WWF, у заповідних зонах Камбоджі, Лаосу та В’єтнаму встановлено понад 12 млн мисливських пристроїв для ловлі великих тварин. Поступово нелегальне полювання на тигрів поширюється й на заповідники Малайзії, де популяція цих великих котів протягом 2009-2018 років зменшилась вдвічі.

«Капкани є головною загрозою для тигрів у Південно-східній Азії, і найбільший внесок у їхнє ймовірне вимирання зробили Камбоджа, Лаос і В’єтнам. Без сильних дій урядів, хвиля вимирання, спричинена капканами, може поширитись на весь регіон», — підкреслив Чепмен.