СБУ затримала одного з фігурантів справи про «плівки Єрмака»

Автори:
Олексій Ярмоленко, Оксана Коваленко
Дата:
СБУ затримала одного з фігурантів справи про «плівки Єрмака»

Юлія Вебер / «Бабель»

Служба безпеки затримала в одному з ресторанів у центрі Києва одного з фігурантів справи про «плівки» із братом голови Офісу президента Денисом Єрмаком — Дмитра Штанька.

Про це «Бабелю» розповів інший фігурант справи Сергій Шумський.

За його словами, працівники СБУ зайшли в ресторан Kritikos на столичному Печерську і почали перевіряти усіх його відвідувачів. Під час перевірки Штанька затримали. Наразі з ним перебуває адвокат, який приїхав пів години тому.

Водночас, за даними джерел «Бабеля» в СБУ, Штанька затримали після отримання 100 тисяч доларів хабаря начебто за допомогу із вирішенням питання з правоохоронними органами стосовно повернення вилученого майна. Його підозрюють у шахрайстві.

  • 29 березня депутат від «Слуги народу» Гео Лерос оприлюднив у Facebook відео, де брат глави Офісу президента Андрія Єрмака Денис обговорює питання призначення на різні державні посади. На відео з прихованої камери Денис Єрмак говорить про те, як просуваються «потрібні» законопроєкти у Верховній Раді, посади в Київській митниці та компанії «Укрзалізниця». На одному з відео брат голови ОП начебто проводить співбесіду з людиною, яка говорить, що претендує на посаду заступника міністра інфраструктури і хоче керувати компанією «Укрзалізниця». На іншому відео чоловік розповідає, що у нього є «хороша дівчинка, яка хоче очолити Національний комплекс «Експоцентр України».
  • Фігуранти справи про плівки Дениса Єрмака — Дмитро Штанько і Сергій Шумський — звинуватили Андрія Єрмака в корупції та заявили, що він отримував гроші від людей, які сподівалися обійняти державні посади. Обидва Єрмаки звинувачення заперечують.
  • Розслідування щодо плівок почало НАБУ — туди звернулися Лерос, Штанько і Шумський. Також розслідування були в ДБР і СБУ. Пізніше з НАБУ матеріали передали до Нацполіції, а звідти — до СБУ.
  • Адвокати Лероса вимагають повернути справу «плівок Єрмака» до НАБУ.