З підталого льодовика у французьких Альпах «вийшла» газета з минулого століття. Раніше там знаходили мерців та скриню з коштовностями

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
З підталого льодовика у французьких Альпах «вийшла» газета з минулого століття. Раніше там знаходили мерців та скриню з коштовностями

Matthieu Riegler / Wikipedia

Льодовик на горі Монблан у французьких Альпах у ході танення вже втретє вивільняє історичні артефакти. Раніше біля нього знаходили тіла людей та скриню з коштовним камінням, а цього разу — індійську газету від 1966 року.

Про це повідомляє The Guardian.

Про знахідку у горах на північному сході Франції повідомив власник ресторану, що стоїть на висоті 1,3 км біля лижної бази. Газета National Herald розповідає про призначення Індіри Ганді першою жінкою-прем’єром.

Льодовик Босон, з якого вивільнилась газета, знаходиться у 45 хвилинах пішої ходи від закладу. Ресторатор Тімоті Моттін планує просушити знахідку та виставити для огляду в столовій залі — продавати її 33-річний чоловік не планує.

Найімовірніше, газета потрапила туди внаслідок авіакатастрофи індійського літака «Канченджанґа», названого на честь гімалайської гори. Трагедія сталась 24 січня 1966 року і погубила 177 людей, її обставини досі не встановлені.

Тіла загиблих, їхні речі та уламки літака вмерзли у льодовик і почали звільнятися з прискоренням кліматичних змін. У 2013 році біля ймовірного місця авіакатастрофи знайшли скриню з діамантами, сапфірами та рубінами вартістю близько чверті мільйона євро.

У 2017 році біля Босону почали знаходити рештки загиблих. Відомо, що в цьому регіоні ще в 1950 році розбився інший індійський літак, тож точну належність тіл не встановили.