У Китаї вже тестують автономні машини, які можуть обійтися без водія

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Китаї вже тестують автономні машини, які можуть обійтися без водія

Sarah Larson / Flickr

Китайська компанія WeRide, яка розробляє автономний транспорт, заявила про початок тестування першої автівки, яка здатна їздити без участі водія у більшості випадків. Водночас американська Tesla Ілона Маска обіцяє повністю автономні машини вже до кінця року.

Про це повідомляє Reuters.

Стартап WeRide, який було засновано три роки тому за участі Nissan, Renault і Mitsubishi, розпочав випробування в умовах міських доріг нової розробки ще 8 липня, одразу після отримання дозволу від влади провінції Гуанчжоу.

Це не єдиний китайський проєкт автономних машин — наразі транспорт, для керування яким не потрібне людське втручання, розробляють компанії Pony.ai, Baidu Inc. і Didi Chuxing, але випробування проводять з 1—2 працівниками в салоні на випадок непередбачуваних ситуацій.

WeRide тестує автономні машини без людей у салоні — у критичній ситуації управління перехоплюватимуть дистанційно. Це «рівень 4» автономії транспорту, який означає відсутність людського втручання у їзду в більшості випадків. Tesla обіцяє досягти «рівня 5» вже в цьому році.

Система автономного управління WeRide наразі випробовується на 10 автівках престиж-класу Lincoln MKZ. В автопарку компанії — понад 40 автономних таксі та 60 тестових легкових машин.

  • Виробники машин і технологічні компанії, зокрема Alphabet Inc., Waymo та Uber Technologies інвестують мільярди доларів у розвиток автономних автівок. Інсайдери з цієї індустрії заявляли, що для довершення технології та довіри покупців потрібно ще багато часу.
  • Наразі каліфорнійська компанія Tesla виробляє машини з автопілотом, що відповідає «рівню 2» автоматизації — машина може автономно повертати, прискорювати та сповільнювати швидкість, а водій може в будь-який час взяти управління під свій контроль.