СNN показало супутникові знімки нового ядерного заводу в КНДР, який активно працює

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Американський телеканал CNN оприлюднив супутникові знімки раніше невідомого заводу в КНДР, який продовжує працювати і, найімовірніше, виготовляє ядерні боєголовки.

Відповідне дослідження провели експерти Інституту міжнародних досліджень Мідлбері.

На знімках — завод, який розташований у селищі Вулло-Рі неподалік Пхеньяну. Раніше було невідомо про розташування в цьому місці об’єкта ядерної програми КНДР.

«У нього є всі ознаки північнокорейського ядерного обʼєкта: периметр безпеки, житло на місці, памʼятники для непублічних візитів керівників і підземні обʼєкти. І він розташований просто поруч із заводом з виробництва бутильованої води, який не має жодної з цих ознак», — зазначає професор Джеффрі Льюїс.

Він також пояснює, що головною ознакою активності заводу є постійний рух транспорту на заводі — на знімках зафіксували різні вантажівки, автомобілі та контейнери. Це може свідчити про роботу над виготовленням ядерної зброї.

  • Перші переговори між лідером КНДР Кім Чен Ином і президентом США Дональдом Трампом відбулися 12 червня 2018 року в Сінгапурі. Тоді сторони підписали документ, згідно з яким Північна Корея зобов’язалася проводити ядерне роззброєння у відповідь на гарантії безпеки з боку США. Проте з того часу значного прогресу в питанні денуклеаризації КНДР не було.
  • Переговори між США і Північною Кореєю були зупинені після невдалого саміту в лютому 2019 року між Трампом і лідером Північної Кореї в Ханої (Вʼєтнам). На ньому не змогли дійти згоди через конфлікти: США закликали до повного безʼядерного статусу Корейського півострова, а Північна Корея вимагала ослабити американські санкції. Переговори закінчилися дочасно.
  • Президент США Дональд Трамп заявив, що виступає за відновлення ядерних перемовин з Північною Кореєю після зустрічі з Кім Чен Ином у демілітаризованій зоні.