«Червона лінія» і «епохальний крок». Як політики та економісти відреагували на заяву про відставку голови НБУ Смолія

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Червона лінія» і «епохальний крок». Як політики та економісти відреагували на заяву про відставку голови НБУ Смолія

Яків Смолій, який очолює Національний банк України з березня 2018 року, написав заяву про відставку. Причиною він вказав «систематичний політичний тиск».

У відповідь на це в Офісі президента заявили, що незалежність Нацбанку залишається пріоритетом для влади. У Зеленського зазначають, що дискусії навколо діяльності НБУ не повинні мати «політичного забарвлення», яке негативно позначиться на незалежності Нацбанку.

Наступного дня після заяви Смолія — зранку 2 липня президент Володимир Зеленський зареєстрував проєкт постанови про звільнення Смолія.

«Бабель» зібрав реакції політиків, економістів та керівників компаній на відставку Смолія та на його заяви про «систематичний тиск».

У Міжнародному валютному фонді заявили, під керівництвом Смолія в Україні було досягнуто значних успіхів, зокрема в питанні цінової стабільності. На думку Фонду, це показало, наскільки важливою є незалежність НБУ. «Саме тому незалежність НБУ перебуває в центрі програми, що підтримується МВФ, і ця незалежність має бути забезпечена і наступником», — підкреслили там.

Посли «Великої сімки» закликали українську владу зберегти незалежність Нацбанку. «Незалежний Нацбанк — фундаментальне досягнення для України, що зменшило корупцію, сприяло зростанню й врятувало збанкрутілий банківський сектор. Підрив цієї надважливої інституції був би великим кроком назад і поставив би під загрозу надійність реформ України і їхню підтримку», — заявили посли G7.

Колишня глава Нацбанку Валерія Гонтарєва назвала відставку Смолія «катастрофою», наголосивши, що НБУ був «останнім бастіоном реформ в Україні».

«Політичний тиск був нескінченний, всі пройдисвіти стали вилазити на всіх фронтах і підривати зроблені нами реформи. Як тільки вони отримали транш МВФ, гроші Європейського Союзу та Світового банку, вони пішли в атаку. Рішення продажних судів, рішення повністю некомпетентної Верховної Ради, слабкий економічний блок Кабміну. Вся світова спільнота підтримує незалежний НБУ, але захистити реформаторів від цього свавілля просто не можуть», — заявила Гонтарєва, яку цитує «Новое время».

Експрем’єр-міністр Олексій Гончарук наголосив, що заява про звільнення Смолія матиме важкі наслідки для економіки.

«Минулого літа кожна промова Президента починалась з «ми поважаємо і підтримуємо незалежність НБУ». Це перша і головна ідея, яка лежала в основі нашої економічної стратегії. Бо репутація НБУ — це фундамент для залучення інвестицій в нашу країну. Тепер цій репутації завдано чергового важкого удару. А можлива втрата Нацбанком своєї незалежності поставить хрест на інвестиціях. Поки НБУ був незалежним, інвестор знав, що українська гривня буде поводитися прогнозовано. Нестабільність гривні вдарить по кожному з нас», — написав Гончарук у Facebook.

Ще один колишній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк так відреагував на заяву Смолія: «Політичний тиск на голову НБУ як мотивація відставки — це передвісник політичної та економічної кризи в країні. Незалежність НБУ повинна бути збережена».

Гендиректор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала назвав відставку «останньою краплею» і заявив, що призупинить нові інвестиції. «Ми відкладемо нові інвестиції, адже влада робить останні п’ять місяців абсолютно протилежно тому, що інвестори, як внутрішні, так і міжнародні, очікують від них і радять їм. Це остання крапля. Можна тільки здогадуватися, які мотиви — повна некомпетентність або мотивований Росією саботаж», — заявив Фіала, додаючи, що ціни на активи України впадуть, і гривня також.

«Найгірше, що це було зроблено під політичним тиском з самого верху. Це червона лінія для всіх інвесторів: G7, IMF, WB. Повна некомпетентність і обман тих, хто виділив нам 5 мільярдів доларів за останній місяць, включаючи сьогоднішні єврооблігації», — підкреслив Фіала, якого цитує «Новое время».

Президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер підкреслив, що компанії стурбовані майбутньою незалежністю керівництва НБУ та продовженням програм МВФ.

«Смолій користувався величезною повагою в ділових колах. Американська торгова палата навіть нагороджувала його за велику роботу, яку він і його команда проводили. Відставка у невдалий час, коли Україна очікує зниження ВВП на 8,2%. Зараз компанії стурбовані майбутньою незалежністю керівництва Національного банку і продовженням програми МВФ».

Свою реакцію опублікував і представник України в МВФ Владислав Рашкован.

В Європейській бізнес асоціації (ЄБА) заявили, що тиск на Смолія ставить під питання безпеку, справедливість і рівність усіх перед законом в країні. У ЄБА наголосили, що у минулі роки НБУ забезпечив значне зниження інфляції, здійснив валютну лібералізацію та оздоровив банківську систему, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

В той же час народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський підтримав відставку Смолія, заявивши, що це рішення стане «першим кроком України для виходу з-під зовнішнього управління».

«Національний банк разом з усіма Смоліями, Рожковими, Чуріями та іншим — це елемент зовнішнього управління. Притому, що це стратегічний обʼєкт: центр емісії, центр контролю інфляції, центр управління золотовалютним резервом країни і банками. Все, за допомогою чого управляється українська економіка [...] Це перший крок, дуже важливий крок, епохальний. Я вітаю з ним президента і нас з вами», — сказав Дубінський.

За його словами, наступною повинна стати відставка глави НАБУ Артема Ситника.