Bihus.Info: У Кличка роками віддають тендери компаніям «смотрящого» за Києвом Комарницького

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Компанії з орбіти Дениса Комарницького, який з осені 2019 року став так званим «смотрящим» за Києвом, останніми роками регулярно отримують у столиці великі підряди від комунальних підприємств на будівництво та реконструкцію обʼєктів.

Про це повідомляє Bihus.Info з посиланням на отримані від нардепа «Слуги народу» Гео Лероса документи.

Передана Леросом інформація про багатомільйонні тендери була на «компʼютері з офісу» Комарницького, де у 2019 році правоохоронці провели обшуки. Документи містять «понятійні угоди» і «меморандуми», в яких фігурують Комарницький, нардеп від ОПзЖ Вадим Столар (попередник Комарницького), син колишнього мера Леоніда Черновецького Степан і низка забудовників. У документах також є таблиця з переліком 38 компаній, які, ймовірно, контролює Комарницький. Усі вони записані на підставних осіб, які в таблиці позначені як «наші».

Майже всі ці компанії за 4 останні роки отримували великі підряди від «Спецжитлофонду», «Житлоінвестбуд-УКБ» та «Дирекції дорожньо-транспортних споруд» на близько 13 млрд гривень. Серед них є «Еко-Буд-Трейд» — виграла у 2017 році тендер на добудову Подільсько-Воскресенського мосту (6 млрд гривень), «Варда Спецбуд Монтаж» — отримала від комунальників підряди на майже 2 млрд грн, «Скайбуд Груп» — отримала підряди на понад 1 млрд грн.

«Еко-Буд-Трейд» повʼязують з нинішнім заступником мера і колишнім директором «Житлоінвестбуд-УКБ» Вʼячеславом Непопом. У документах зазначено, що у 2018 році Комарницький хотів передати компанію Столару і екснардепу, забудовнику Максиму Микитасю, який проходить у справі про квартири для Нацгвардії. Столар і Микитась мали забезпечити перемогу в тендерах іншим компаніям Комарницького.

У документах є перелік тендерів, які потрібно було виграти. Перевірка показала, що у подальшому комунальники оголошували саме ці вказані у таблиці тендери і перемагали на них компанії «смотрящого».

У «понятійках» не згадується імʼя Віталія Кличка, однак зазначено, що є «політична підтримка мера». Кличко заявив, що не лобіював компанії, і додав, що дані про ці факти повинні бути передані правоохоронцям.

За даними журналістів, Комарницький також залучений до передвиборчої кампанії нардепа від «Слуги народу» Миколи Тищенка, який планує зайняти крісло мера Києва.

  • 3 червня Гео Лерос, виступаючи у Верховній Раді, звинуватив голову Офісу президента Андрія Єрмака, нардепа від СН Миколу Тищенка й ексдепутата Київради Дениса Комарницького у створенні корупційних схем у Києві.