«Схеми»: Кілька олігархів, попри закрите авіасполучення, продовжували літати за кордон і по Україні

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Схеми»: Кілька олігархів, попри закрите авіасполучення, продовжували літати за кордон і по Україні

МВС України / Facebook

Протягом карантину, коли аеропорти були закриті, а міжнародне авіасполучення припинене, авіаперельотами, крім Віктора Медведчука, користувалися й кілька інших олігархів — Коломойський, Боголюбов, Ярославський, Хорошковський та Новинський. Директори аеропортів перенаправили запитання про те, як подібне можливо, до Державіаслужби та СБУ.

Про це йдеться у розслідуванні «Схем».

10 квітня з аеропорту Дніпра, в якому прийняття і відправлення пасажирів офіційно були заборонені, до «Борисполя» прилетів олігарх Ігор Коломойський.

30 квітня, коли аеропорти ще не здійснювали регулярних авіаперевезень, з «Борисполя» до дніпровського аеропорту літав олігарх і партнер Ігоря Коломойського Геннадій Боголюбов. Згідно з даними Flightradar24, під час карантину літаки групи Коломойського здійснили понад 10 перельотів між Дніпром і Києвом.

27 травня з «Борисполя» до аеропорту «Харків», який не міг приймати пасажирів, прилетів олігарх Олександр Ярославський. За його словами, він користувався аеропортами в умовах карантину двічі.

5 червня з Росії із пересадкою в Литві прилетів олігарх і депутат Вадим Новинський. За півтора місяці до цього він повідомляв, що захворів на коронавірус. Вже через 11 днів після прибуття з країни з гіршою епідемічною ситуацією Новинський, без проходження обсервації, відвідав засідання Верховної Ради.

9 червня з Німеччини прилетіла дружина українського олігарха і колишнього депутата Віталія Хомутинніка. За висновками журналістів, вона літала на шопінг, оскільки вивантажувала в «Борисполі» одяг і речі елітних брендів.

12 червня, за три дні до часткового відкриття Україною міжнародного авіасполучення, з Великої Британії, де ситуація з коронавірусом небезпечніша, прибув олігарх і урядовець часів Януковича Валерій Хорошковський. Перед тим він прилітав з Франції 20 березня, перехворів на коронавірус і відбув до Монако.

Державіаслужба та Міністерство інфраструктури не відповіли на запити журналістів стосовно того, яким чином олігархи змогли отримати дозвіл на авіаперельоти. СБУ відповіла на запит «Схем», що може лише захищати цивільну авіацію від незаконного втручання, а інформація про подібні порушення з боку аеропортів не надходила.