Глава «Роскосмосу» Рогозін написав колонку про Crew Dragon. В ній розповів про «осиротілих американців» і жертви Росії

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Глава «Роскосмосу» Рогозін написав колонку про Crew Dragon. В ній розповів про «осиротілих американців» і жертви Росії

Alexei Filippov \ TASS via Getty Images

Глава російської космічної корпорації «Роскосмос» Дмитро Рогозін через 9 днів після запуску Crew Dragon написав про це довгу колонку. Він поскаржився на США за жарти та глузування і згадав про «батут».

Рогозін вважає, що США могли подякували Росії, бо за допомогою її космічного корабля «Союз» американці вирушали у космос.

Колонку Рогозіна опублікували на Forbes.

«Коли ж нашим партнерам все-таки вдалося провести успішне випробування свого корабля, нічого, крім жартів і глузувань на нашу адресу, ми не почули, хоча доречно було б подякувати нашому «Союзу», його радянським розробникам і російським інженерам, які в останні роки продовжували модернізувати цей найнадійніший в світі пілотований корабель […] «Батутом» американцям так і не довелося скористатися — ми продовжили доставку їх астронавтів у космос», — написав Рогозін.

«Осиротілих» без свого корабля партнерів ми справно возили на станцію, при цьому були змушені скорочувати склад своїх екіпажів, а значить, і скорочувати програму їх польоту і експериментів на борту російського сегмента МКС», — додав Рогозін.

Глава «Роскосмосу» заявив, що гроші, які вони отримували за перевезення «не зрівняються з тим колосальним моральним навантаженням, яке лягло в ті роки на плечі російської пілотованої космонавтики».

«Так само, як картини Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Тіціана не мають ціни, оскільки унікальні і є надбанням людства, так і наданий «Роскосмосом» американцям шанс зберегти польотну можливість для доставки астронавтів на космічну станцію безцінний», — переконаний Рогозін.

При цьому, переконує глава «Роскосмосу», Crew Dragon «більш, ніж удвічі важчий за «Союз». Рогозін також наголошує, що попри запуск Росія «першою відправила людину у космос, першими ми лишаємося і досі».

«30 травня Маск зіпсував настрій не нам, а своїм співвітчизникам із компанії Boeing, випередивши їх з початком льотних випробувань. Це їхня війна, а не наша», — каже Рогозін.

Глава «Роскосмосу» додає, що «Союз» заслужив репутацію «найнадійнішого космічного корабля у світі». «Союз» — це наш космічний «Калашников». Але і як «Калашников», наш «Союз» постійно модернізується, залишаючись сучасною машиною», — додав він.

При цьому, Рогозін анонсував «кардинальні зміни» у космічній галузі Росії. Для них, каже, це «справа честі». Тому в агентстві нова команда, яку Рогозін збирає останні два роки, планує виконати декілька задач «для перемоги над конкурентами і зміцнення експансії Росії в космосі».

У 2014 році, коли США ввели проти Росії санкції за анексію Криму, тоді ще віцепрем’єр Дмитро Рогозін посміявся з обмежень на експорт продукції високотехнологічної галузі. За його словами, санкції «бумерангом вдарять» по самих американцях, бо в них немає власних потужностей для відправки астронавтів на Міжнародну космічну станцію. «Проаналізувавши санкції проти нашого космопрому, пропоную США доставляти своїх астронавтів на МКС за допомогою батута», — написав він тоді у Twitter. У 2017 році Рогозін знову згадав про батут, підкреслюючи, що Росія все ще допомагає американським астронавтам.

Після запуску Маск підколов Рогозіна, сказавши: «Батут працює!»