Хто такий Джордж Флойд і чому Америка вже тиждень палає. Головне про резонансне вбивство в Міннесоті

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Хто такий Джордж Флойд і чому Америка вже тиждень палає. Головне про резонансне вбивство в Міннесоті

Протести у Вашингтоні

Geoff Livingston / Wikipedia

На початку минулого тижня Америку сколихнула новина про те, що білий коп убив беззбройного темношкірого чоловіка. Подія потрапила на записи камер спостереження і смартфони перехожих. Це не був перший випадок, коли білі працівники поліції перевищували свої повноваження у поводженні з темношкірими американцями — щоразу після подібних інцидентів вулиці Америки наводнюють демонстранти із гаслом «Життя чорних має значення». Цього разу невдоволення американського суспільства збіглося з безліччю політичних протиріч, які накопичились за чотири роки правління Дональда Трампа — і ось вже палає чимало міст.

«Бабель» розповідає про головні факти довкола трагедії та про її наслідки на вулицях міст Америки.

Як це було?

Увечері 25 травня ресторан Cup Foods викликав поліцію через спробу одного з покупців розплатитися фальшивими грошима. Двоє правоохоронців, які прибули на виклик, побачили у машині поруч з рестораном схожого за описом темношкірого чоловіка в компанії з двома іншими людьми. Вони вивели всіх з салону, а підозрюваного закували в кайданки. Запис камери спостереження зафіксував, як до чоловіка застосували силу, після чого всадили на підлогу.

Пізніше на місце прибула підмога, копи з якої вклали чоловіка обличчям до бруківки, вважаючи, що підозрюваний перебуває у стані наркотичного сп’яніння. Інший відеозапис, зроблений перехожим, зафіксував, як поліцейський притис коліном шию чоловіка, а той благав про допомогу, скаржився на біль у тілі та стогнав: «Я не можу дихати!»

Перехожі зауважували, що чоловіку погано, але чули у відповідь, що він опирається затриманню, хоча його тримали одночасно троє. Через кілька хвилин підозрюваний знепритомнів, але коп не прибрав коліна з його шиї, аж поки на місце не прибули парамедики. Чоловіка прямо в наручниках забрали до госпіталю, де лікарі безуспішно намагалися його реанімувати і зрештою констатували смерть. Розтин показав, що чоловік помер не від удушення, а через ускладнення ішемічної хвороби серця та гіпертонії.

Повторне дослідження тіла фахівцями з Мічіганського університету пізніше встановило, що смерть наступила все ж внаслідок механічного удушшя.

Хто ці люди?

Джордж Флойд

Померлого звали Джордж Флойд. Йому було 46 років. У юності він сидів у в’язниці — спершу через крадіжку, а пізніше за збройний грабунок вагітної жінки, у будинок якою він увірвався в пошуку грошей та наркотиків. Після останнього терміну він вирішив змінити своє життя та пропагував серед молоді відмову від кримінального стилю життя.

До карантину Флойд працював охоронцем у ресторані Conga Latin Bistro. Копа, який тиснув коліном на шию загиблого, звуть Дерек Шовен. Обоє протягом року працювали охоронцями на пів ставки у нічному клубі El Nuevo Rodeo — власник і працівники закладу не пригадують, щоб між ними були конфлікти. Флойд стежив за порядком усередині клубу, а Шовен перевіряв документи відвідувачів біля входу та наглядав за територією.

Шовен поєднував роботу охоронця зі службою в поліції протягом 17 років. За цей час він отримував численні догани за службові порушення і кілька разів використовував табельну зброю. Одна з перестрілок закінчилась загибеллю підозрюваного, який погрожував поліції рушницею. Іншого разу Шовен підстрелив чоловіка, який зачинився в туалеті — по нього приїхали через виклик про домашнє насильство. Колишня начальниця Шовена з нічного клубу охарактеризувала його як надмірно нервового чоловіка, який легко виходив з себе.

Наразі усіх копів, причетних до смерті Флойда, звільнили, а Шовена помістили під варту через підозру в навмисному вбивстві.

Реакція суспільства

Протести через звістку про вбивство беззбройного чоловіка розпочалися з Міннеаполісу, де серед демонстрантів були присутні люди всіх рас. Мер міста рішуче засудив протиправні дії поліції, а губернатор штату закликав до мирних методів протесту.

Станом на сьогодні протести палають у 140 містах Америки. Подекуди — насильницькі, із нападами на правоохоронців, підпалами майна і грабунком крамниць. Поліція застосовує проти демонстрантів сльозогінний газ. Також перепадає журналістам — щонайменше одну знімальну групу заарештували, а інша потрапила під обстріл з боку правоохоронців. У зв’язку з ескалацією насильства у двох десятках штатів мобілізували Національну гвардію, а в містах ввели комендантську годину.

Наслідки протестів у Міннеаполісі.

Lorie Shaull / Flickr

Дональд Трамп звинуватив посадовців у нездатності контролювати ситуацію і пригрозив, що Національна гвардія стрілятиме по мародерах, якщо злочини проти майна продовжаться. На його переконання, насильницький протест паплюжить пам’ять загиблого Джорджа Флойда. Конкурент президента на прийдешніх виборах Джо Байден підтримав виступи проти поліцейської жорстокості як правильні та необхідні, але засудив грабунки крамниць, підпали та інші злочини проти майна.

У Вашингтоні цієї ночі протестувальники вибивали вікна в урядових будівлях, перекидали та підпалювали автівки. Парк навпроти Білого дому стоїть затягнутий димом, а президент переведений до безпечного бункера. Бізнес-об’єкти столиці закриті.

Найзапекліші протистояння відбулись у Нью-Йорку. Цієї ночі протестувальники закидали озброєних кийками поліцейських пляшками та камінням, підпалили сміттєві баки та пограбували кілька дорогих крамниць у центрі Мангеттена. Транспортне сполучення міста ускладнене, а подекуди перекрите. Серед заарештованих цієї ночі виявили й 25-річну дочку мера міста Білла де Блазіо.

Не всі американці поділяють думку протестувальників — частина суспільства налаштована до них вороже. Від низки посадовців надійшли повідомлення, що до грабунків причетні праві радикали, які використовують хаос протестів для більшої політичної дестабілізації суспільства. Зокрема влада Міннесоти повідомила, що частина заарештованих під час заворушень приїхала з інших штатів і повʼязана з рухом білих націоналістів.

Дональд Трамп при цьому пов’язав насильницькі протести з антифашистами і звинуватив свого опонента Джо Байдена у тому, що його штаб визволяє з в’язниць анархістів і лівих радикалів, щоб посилити безлад.

За весь час протестів у США правоохоронці затримали близько 4,4 тис. людей. Серед затриманих є як ті, хто брав участь у зіткненнях або грабував крамниці, так і ті, хто блокував рух на трасах і порушував комендантську годину. Активісти, які засудили мародерство і пошкодження майна, вважають при цьому, що на подібні злочини не можна реагувати так само жорстко, як і на вбивство.

Що кажуть знаменитості

Зірка американського баскетболу Майкл Джордан заявив, що підтримує тих, хто виступає проти дискримінації та поліцейського насильства, направлених проти небілого населення США. Інший відомий баскетболіст, ЛеБрон Джеймс з’явився на публіці у футболці з цитатою останніх слів загиблого Флойда: «Я не можу дихати».

Співачка Карді Бі підтримала протести та висловила сподівання, що ніхто не постраждає, хоча грабунки та інші насильницькі дії її лякають. «Коли я бачу, як люди грабують крамниці та висловлюють своє обурення, це змушує мене думати: Так! Нарешті! Нарешті ці покидьки нас почують», — заявила вона.

Леді Гага підтримала протестувальників у Міннеаполісі, заявивши, що «вбивство є вбивство», і поліцейські так само, як і всі інші громадяни, мусять відповідати за скоєне. «Це абсолютно жахливо, і якщо мер і прокурор не вживуть заходів, це стане поганим прикладом для всієї країни», — прокоментувала співачка.

«Якщо умисне вбивство — це нормальний наслідок «вживання наркотиків» або «опирання арешту», то яким буде нормальний наслідок вбивства?» — написала співачка Ріанна у Twitter.

Біллі Айліш готувала свою заяву протягом кількох днів і врешті розмістила її на чотирьох екранах в Instagram. Зокрема, молода співачка розкритикувала тих, хто заперечує важливість фокусування саме на насильстві проти небілого населення.

«Якщо всі житті мають значення, чому темношкірих людей вбивають лише за те, що вони темношкірі? Чому білим людям дають можливості, які не дають людям інших рас?» — підсумувала вона.

Мільярдер Ілон Маск, який очолює компанії SpaceX і Tesla, зазначив у Twitter, що всі четверо копів мають бути притягнені до кримінальної відповідальності, а не лише Дерек Шовен.

«Однозначно неправильно, що проти інших офіцерів немає обвинувачень. Який виходить загальний меседж офіцерам, які стоять поруч, поки інший чинить неправильно?» — написав він.

Серед інших знаменитостей, які висловили своє обурення вбивством Флойда та підтримали протести проти поліцейського насильства, — супермоделі Наомі Кемпбелл та Джіджі Хадід, артисти Аріана Гранде і Джастін Бібер, шоувумен Кім Кардаш’ян та Кайлі Дженнер і багато інших.