Нігерійський суд уперше через Zoom засудив людину до смертної кари. Правозахисники розкритикували це рішення

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Нігерійський суд уперше через Zoom засудив людину до смертної кари. Правозахисники розкритикували це рішення

Kevin Maillefer / Unsplash

Суд у місті Лагос у Нігерії вперше через Zoom виніс вирок про страту. У правозахисній організації Human Rights Watch заявили, що це «жорстоко і нелюдяно».

Про це пише BBC.

Місцевий суддя Моджисола Дада засудив Олалекана Хаміда до смертної кари через повішення за вбивство 76-річної матері його роботодавця.

Суд провели 5 травня, у перший день ослаблення обмежень в Лагосі. Підсудного визнали винним у вбивстві, скоєному ще у 2018 році.

Слухання справи тривало майже 3 години. Адвокати та генеральний прокурор були присутні на ньому віддалено. Раніше через коронавірус усі засідання, за винятком термінових, призупинили.

Поки невідомо, чи планує підсудний оскаржити рішення. За нігерійським законом, вирок має затвердити губернатор штату.

Правозахисники з організації Human Rights Watch заявили, що створення віртуального суду під час пандемії коронавірусу свідчить про прагнення до правосуддя. Однак смертельний вирок у такому форматі — «архаїчне рішення, яке потрібно скасувати», вважають правозахисники.

  • У Нігерії практично не застосовується смертна кара, хоча суди продовжують виносити такі вироки. За даними Amnesty International, у камері смертників перебувають понад 2 тисяч осіб, а останні три страти виконали в Нігерії у 2016 році.
  • У Нігерії зафіксували близько 3 тисяч випадків захворювання на коронавірус, 95 осіб померли.
  • В Україні перший онлайн-суд за допомогою Zoom провели у Дніпрі 13 квітня. На засіданні розглядали позов ТОВ «Трансформ Енерджі» до Київської митниці.