Єврокомісія прогнозує найглибшу кризу з часів Великої депресії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Єврокомісія прогнозує найглибшу кризу з часів Великої депресії

Didier Weemaels / Unsplash

Пандемія коронавірусу матиме серйозні соціально-економічні наслідки для Європейського Союзу, попри всю далекоглядну політику блоку: економічний розвиток рекордно знизиться, а борги і дефіцит бюджетів зростатимуть.

Із таким прогнозом виступила Європейська комісія.

«Європа переживає безпрецедентний економічний спад з часів Великої депресії. Як глибина спаду, так і сила відновлення будуть нерівномірними», — зазначив єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні.

Згідно з висновками вищого органу виконавчої влади ЄС, у 2020 році економіка країн-учасниць блоку впаде на понад 7%, а зростання у 2021 році складе близько 6%. Попри однакову згубність впливу пандемії країни Євросоюзу відчуватимуть кризу з різною інтенсивністю — наприклад, економічний спад Польщі може становити близько 2%, а Греції — понад 9%.

Пандемія коронавірусу сильно відбилася на споживчих витратах, промисловості, інвестиціях, торгівлі, потоках капіталу та ланцюгах поставок. Єврокомісія не очікує на виправлення ситуації до кінця 2021 року.

Рівень безробіття зростатиме, попри всі політичні заходи, і вже цього року становитиме понад 9%, а ситуація на ринку праці суттєво погіршиться — буде більше короткострокових трудових договорів, а молоді буде важче знайти роботу.

Зазначається, що цей прогноз містить високу невизначеність і справдиться лише у випадку поступового скасування карантину у травні. У разі посилення пандемії соціально-економічні наслідки для блоку можуть виявитися значно гіршими.