У світі країни послабляють або посилюють карантин (а у Білорусі його немає). Як? Де? Коли?

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Частина країн заявляє про зниження кількості хворих на коронавірус, тому й послаблює карантинні обмеження, зокрема, відкривають перукарні та кавʼярні. У деяких країнах, наприклад у Росії, немає карантину, але «неробочі тижні» продовжили до 11 травня. «Бабель» розповідає, як різні країни останніми днями змінили карантинні обмеження.

Посилення карантину

Франція

Уряд країни запропонував парламенту продовжити карантин з 11 травня до 24 липня — протягом тижня мають ухвалити відповідний закон. Якщо обмеження продовжать, у країні буде обовʼязковий карантин для прибулих з-за кордону та контроль за носінням масок в транспорті.

Японія

Уряд Японії продовжив режим надзвичайної ситуації до 31 травня. Це обумовлено тим, що система охорони здоровʼя Японії продовжує працювати з великою напругою попри зниження кількості хворих. Однак уряд не планує розширювати список з 13 префектур, які мають вживати найсуворіших заходів для протидії COVID-19. У число цих регіонів входять найбільші мегаполіси країни — Токіо і Осака.

Іншим префектурах, цілком ймовірно, дозволять частково послабити обмеження.

Росія

У країні досі не запроваджений карантин. Однак 25 березня Володимир Путін у своєму відеозверненні заявив про «неробочий тиждень» у зв’язку з пандемією коронавірусу. У своєму останньому зверненні від 28 квітня він повідомив про продовження режиму неробочих тижнів до 11 травня включно.

Всього в країні з початку пандемії станом на 4 квітня заразилися 145 268 осіб.

Послаблення карантину

Сербія

Парламент Сербії скасував надзвичайний стан. У країні повністю скасували комендантську годину й цілодобову ізоляцію громадян старших від 65 років. Однак, їм рекомендують не залишати помешкання без потреби. У Сербії також відновили роботу державні та приватні компанії, в тому числі у сфері послуг. Також почав працювати міський транспорт, але лише для тих, хто працює і в кого є відповідна довідка. Безробітні, студенти й пенсіонери поки що не мають права користуватися міськими автобусами.

Країни Балтії

Естонія, Латвія та Литва домовилися з 15 травня відкрити внутрішні кордони. Громадяни з інших держав після відкриття внутрішніх кордонів будуть зобовʼязані дотримуватися двотижневої самоізоляції.

Словаччина

У Cловаччині з 6 травня послабили карантинні обмеження. Для громадян відкрили ресторани з терасами, готелі, невеликі магазини (окрім торгових центрів) та інші сервіси, такі як перукарні, салони краси або манікюрні салони.

Польща

З 4 травня Польща пом’якшує карантинні обмеження: відкриваються ТРЦ, готелі, бібліотеки і деякі магазини. Проте у країні продовжує діяти вимога дотримання соцдистанції і носіння маски. Щодо готелів, гостям поки не дозволяється користуватися загальними кімнатами, басейнами і дискотеками.

Чехія

З 11 травня у країні послаблюють карантин: уряд дозволив громадські, культурні та спортивні заходи, а також церковні та весільні служби, але за участі не більше 100 осіб. Також відкриються торгові центри, перукарні та салони краси, музеї, галереї та замки. У липні країна планує відкрити кордони зі Словаччиною, Австрією, Німеччиною і Польщею.

Чехія — перша країна Євросоюзу, яка оголосила про відкриття своїх кордонів. Жителям країни з 24 квітня дозволили виїжджати за кордон. Після повернення з-за кордону громадяни зобов’язані пройти тест на коронавірус або відправитися на двотижневий карантин. Уряд також дещо послабив заборону на вʼїзд для іноземців — дозволили перетинати кордон з дотриманням карантину студентам місцевих університетів.

Німеччина

4 травня у багатьох федеральних землях дозволили відновити роботу перукарень і музеїв, для вірян знову відкриті церкви, мечеті та синагоги, сотні тисяч школярів повертаються в школи.

У Німеччині незмінною залишиться і мінімальна дистанція у 1,5 метра, якої повинні дотримуватися в громадських місцях жителі Німеччини. На вулиці дозволено перебувати поодинці або удвох, але виняток зробили для членів однієї сімʼї.

Італія

4 квітня в Італії почала діяти друга фаза помʼякшення карантину. Працювати починають виробництва, будівельні компанії, магазини, ресторани і бари (обслуговування на винос).

Людям дозволили відвідувати парки, сквери і родичів. Також можна проводити похоронні церемонії (не більше 15 осіб) та їздити у інші міста, але тільки з підтвердженням мети поїздки.

Іспанія

Іспанія вперше за 7 тижнів послабила карантин — людям дозволили виходити на прогулянки в певний час для різних вікових груп. Уряд розподілив прогулянкові години, щоб знизити число соціальних контактів. У дорослих є час з 6 до 10 і з 20 до 23, дітям виділили полудень, а літнім людям — пізній ранок і ранній вечір.

Велика Британія

Прем’єр Борис Джонсон у своєму відеозвернені заявив, що країна пройшла пік коронавірусу, але щоб перейти до другої фази послаблення карантину, необхідно, аби:

  • державна служба охорони здоровʼя мала достатні можливості для надання невідкладної допомоги та спеціалізованого лікування по всій території країни;
  • було стійке і послідовне зниження кількості щоденних смертей від коронавірусу;
  • були достовірні дані, які показують, що кількість заражених знижується до керованих рівнів;
  • була достатня кількість тестів та засобів індивідуального захисту, аби задовольнити майбутній ймовірний попит;
  • Уряд був упевнений, що будь-які зміни у чинному карантині не призведуть до другого піку захворювання.

Нова Зеландія

Перший етап послаблення карантину розпочався у країні 27 квітня і триватиме 2 тижні. У цей період відновлять роботу деякі підприємства і школи, помʼякшать обмеження на внутрішні переміщення. Крім того, дозволять збиратись до 10 осіб, зокрема, для весіль і похоронів.

Наступний етап помʼякшення обмежень почнеться приблизно 11 травня. Тоді повернуться до роботи ключові галузі, зокрема, будівництво, промислове виробництво і лісове господарство. Однак все ще будуть закриті спортзали і перукарні.

Австралія

На тлі помʼякшення карантинних обмежень в деяких штатах Австралії, у країні зростає кількість хворих на COVID-19. Так, у штаті Вікторія 2 квітня коронавірус виявили у 13 хворих (найвищий показник за останні кілька тижнів). Влада вважає, що шестеро хворих заразилися через скупчення людей на мʼясопереробному підприємстві в Мельбурні.

Проте в окремих районах країни врешті почали послаблювати карантин: людям дозволили ходити в гості по двоє, відкрилися парки, пляжі, ріелтори почали продавати обʼєкти нерухомості і проводити аукціони.

США

Майже половина американських штатів на чолі з Техасом і Джорджією починають послаблювати карантин. У Техасі почали поетапно відкривати підприємства. Ресторанам, роздрібним магазинам та торговим центрам дозволили частково відновити роботу. Водночас, штати Каліфорнія та Нью-Йорк посилюють карантин. У Каліфорнії обмеження на вихід із дому діятимуть щонайменше до 19 травня, тоді як в штаті Нью-Йорк карантин продовжили до кінця травня.

Індія

Попри зростання кількості хворих на коронавірус, Індія послаблює карантин. Послаблення торкнулось районів з малою кількістю випадків захворювань. Деякі ж обмежувальні заходи триватимуть щонайменше до 18 травня.

В Індії на карантині перебувало 1,3 мільярда людей. Під час обмежувальних заходів працювали тільки магазини, банки та аптеки. Враховуючи нові послаблення, дозволять працювати й іншим підприємствам.

Білорусь

У Білорусі влада не вводила жорстких карантинних обмежень через коронавірус — досі продовжують працювати навчальні заклади, магазини, також не скасували масові заходи. Водночас ВООЗ назвала Білорусь одним із лідерів за поширенням коронавірусу в Європі. Причина — відсутність адекватних заходів фізичного дистанціювання.

Натомість президент Олександр Лукашенко заявляє, що проведе парад на честь Дня перемоги. Він підкреслив, що не може скасувати захід через його важливе ідеологічне значення.

Станом на 4 травня у країні кількість хворих на COVID-19 зросла до 17 489 людей.