Глави МЗС «нормандської четвірки» провели відеоконференцію. Говорили про припинення вогню, обмін полоненими та Консультативну раду

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Глави МЗС «нормандської четвірки» провели відеоконференцію, під час якої українська сторона приділила увагу питанню обміну полоненими і звільнення українців, а Росія порушила питання щодо Консультативної ради з представниками ОРДЛО.

Про це на брифінгу за підсумками зустрічі розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Він вимагав негайно звільнити незаконно утримуваних українців в окупованих Донбасі та Криму, закликавши вести роботу з їхнього звільнення. Кулеба сказав, що «ми ще далеко від реалізації формули обміну «всіх на всіх».

Він додав, що зі свого боку готовий до взаємодії з Росією для повернення українців не лише з окупованих районів, але й з РФ.

Міністри країн домовилися визначити нову дату повного припинення вогню на Донбасі. «Ми домовилися про те, що Контактна група повинна якнайшвидше обговорити деталі припинення вогню і визначити дату, з якої таке припинення вогню буде запроваджено», — заявив Кулеба.

Також він зазначив, що глава МЗС Росії порушив питання щодо роботи так званої Консультативної ради, але це не стали обговорювати.

«Мій російський колега Сергій Лавров порушив це питання і досить докладно висловив російську позицію з цього приводу. Але ми це питання не обговорювали, ми вислухали позицію колеги щодо Консультативної ради», — сказав Кулеба.

Він зазначив, що Україна готова і прагне говорити з українцями, які живуть на непідконтрольній частині Донбасу, але ні за яких умов не буде говорити з бойовиками.

Глава МЗС Німеччини Хайко Маас анонсував нові переговори міністрів «нормандського формату» у травні. Вони теж відбуватимуться у форматі відеоконференції.

  • 11 березня ТКГ в Мінську домовилася про створення Консультативної ради, яка зафіксує субʼєктність окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), а Росію — у статусі гаранта-спостерігача.
  • 13 березня народний депутат від «Європейської солідарності» Володимир Вʼятрович звернувся з листом до голови СБУ, в якому просив відкрити кримінальне провадження за фактом державної зради, яку нібито вчинили керівник Офісу президента Андрій Єрмак і Леонід Кучма на переговорах ТКГ в Мінську 11 березня.
  • Пізніше суд зобовʼязав СБУ розслідувати можливу держзраду Єрмака і Кучми.