Кличко представив перший етап виходу Києва з карантину. Відкриють перукарні, непродовольчі магазини, ательє

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Мер Києва Віталій Кличко розповів про перший етап плану послаблення карантинних обмежень у столиці, який підготувала міська влада.

Він наголосив на брифінгу, що це не зняття обмежень, а тільки їх послаблення.

Перший етап почнуть вводити, якщо на 12 травня не буде різкого збільшення кількості хворих. Тому Кличко наголосив на важливості дотримання карантинних обмежень, наступних два тижні будуть вирішальними.

На першому етапі планують дозволити роботу таких закладів з обовʼязковим дотриманням соціальної дистанції та в захисних масках:

  • непродовольчі магазини площею не більше 300 кв. м з вимогою присутності не більше одного відвідувача на 10 кв. м та обовʼязковою санітарною обробкою приміщень двічі на день;
  • салони краси і перукарні — виключно за попереднім записом, не більше одного клієнта на кожну послугу одночасно, обовʼязкова санітарна обробка після кожного клієнта;
  • ресторани та кавʼярні (робота тільки на винос);
  • тимчасові споруди (кіоски) із забороною споживання їжі та напоїв на місці;
  • невеликі підприємства непродовольчих товарів та побутового обслуговування, такі як ательє;
  • адвокатські і нотаріальні бюро.

Також на першому етапі відкриють:

  • парки та сквери для прогулянок, але групами не більше двох дорослих та двох дітей одночасно;
  • планують дозволити роботу автокінотеатрів.

При цьому Кличко наголосив, що у всіх установах та на підприємствах має бути обов’язкова термометрія співробітників та відвідувачів. «Якщо клієнт без маски — його або не будуть пускати в приміщення, або це відповідальність того, хто надає послуги: він повинен забезпечити клієнта маскою», — підкреслив мер.

Великі торгові центри та магазини на першому етапі не відкриватимуть.

Також Кличко нагадав, що уряд має прийняти рішення щодо дозволу роботи продовольчих ринків.

Зачиненими на першому етапі залишаться школи та дитячі садки, дитячі та спортивні майданчики, а також прибережні зони відпочинку. Послаблення обмежень щодо їх роботи приймуть тільки на другому етапі.

На першому етапі громадський транспорт працюватиме в обмеженому режимі. Метро відкриють тільки за рішенням уряду. За словами Кличка, урядовці пообіцяли відкрити приміський транспорт у першу чергу.