Мер Івано-Франківська Марцінків вибачився за свої слова про ромів та пояснив, що мав на увазі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків відреагував на скандал довкола його вимоги вивезти місцевих ромів у Закарпаття.

Про це він розповів у ефірі «Громадського».

Свої висловлювання Марцінків пояснив емоціями і вибачився. Проте, очільник Івано-Франківська додав, що його слова стосувалися конкретної групи ромів з 20 осіб, які живуть у привокзальному сквері.

«Низка осіб ромської національності в Івано-Франківську порушували карантин: мешкали в нашому привокзальному сквері, приставали до людей і вимагали кошти, не дотримувалися дистанції і не мали ніяких масок», — розповів мер.

Марцінків підкреслив, що влада міста та поліція неодноразово отримували звернення від громадян через цю групу осіб. Після цього, за словами Марцінківа, «була проведена робота», внаслідок якої роми, прописані в Свалявському й Іршавському районі Закарпаття, висловили бажання, щоб їм допомогли поїхати додому. Для цього місто виділило їм автобус.

Що сталося?

21 квітня мер Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив поліції вивезти з міста людей ромської національності до Закарпатської області. Це питання він порушив на щотижневій оперативній нараді та дорікнув поліції, що вона не впоралася із завданням.

«Цигани, ні, вірніше, особи ромської статі. Ми вже бус давали, вивезти їх у Закарпаття. Чому вони далі тут?» — запитав мер.

У відповідь начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Ігор Влізла заявив, що роми відмовилися залишати місто. Марцінків запитав, «чому їх не упакували», і розпорядився, щоб «проблему вирішили» до наступного вівторка.

На нараді йшлося про те, що поліція напередодні вивезла 10 ромів і передала їх правоохоронцям Закарпаття.