Поліція відкрила провадження через заклики мера Івано-Франківська вивезти з міста ромів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Поліція розслідує висловлювання мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа, який доручив правоохоронцям вивезти ромів у Закарпаття. Про це заявив голова Національної поліції Ігор Клименко.

Кримінальне провадження розпочали за ст. 161 ККУ — порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

Клименко додав, що поліцейські насильно не примушували осіб ромської народності покидати територію області та нікуди їх не перевозили.

Що сталося?

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив поліції вивезти з міста людей ромської національності до Закарпатської області. Це питання він порушив на щотижневій оперативній нараді та дорікнув поліції, що вона не впоралася із завданням.

«Цигани, ні, вірніше, особи ромської статі. Ми вже бус давали, вивезти їх у Закарпаття. Чому вони далі тут?» — запитав мер.

У відповідь начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Ігор Влізла заявив, що роми відмовилися залишати місто. Марцінків запитав, «чому їх не упакували», і розпорядився, щоб «проблему вирішили» до наступного вівторка.

На нараді йшлося про те, що поліція напередодні вивезла 10 ромів і передала їх правоохоронцям Закарпаття.

  • Поліція не зобов’язана виконувати накази міських голів, бо підпорядковується Міністерству внутрішніх справ.