Сьогодні депутати (імовірно) проголосують за зміни до бюджету. Планують скоротити видатки на культуру, спорт і місцеві вибори

Автор:
Алла Кошляк
Дата:

Народний депутат фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко опублікував у своєму Telegram-каналі зміни до державного бюджету, за які депутати мають проголосувати 30 березня. Сьогодні вранці він оновив документ. Частково про ці зміни вже написав премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Він заявив, що витрати на інфраструктуру, культуру й освіту будуть збережені. На боротьбу з наслідками коронавірусу підуть кошти з Фонду боротьби з COVID-19. Його розмір має становити 97 мільярдів гривень. Усі доходи бюджету на цей рік складають понад трильйон гривень, запланований дефіцит — 94 мільярди гривень. «Бабель» проаналізував, які саме видатки пропонують скоротити або взагалі викреслити. Серед них — аеропорт у Дніпрі, доплати освітянам, спорт і місцеві вибори.

Видатки на суди, Офіс генпрокурора, правоохоронців і депутатів майже не скорочуються. Виняток становить хіба що Державне бюро розслідувань, фінансування якого пропонують урізати з 1,9 мільярда гривень до 1,38. На 19,6 мільярда гривень збільшуються видатки на пенсії та 1,6 мільярда пропонується витратити на реструктуризацію вугільної галузі.

Із понад 15 мільярдів гривень бюджету Мінкульту на цей рік пропонується залишити сім. На своїй Facebook-сторінці прем’єр стверджує, що у змінах до бюджету вдалося зберегти фінансування культури «з акцентом на найбільш значущі проєкти». Цього року у світі скасовано або перенесено більшість змагань, тому уряд пропонує «дещо скоротити видатки на спорт». На фінансування НСТУ уряд виділяє більше, ніж у 2019 році. І оскільки уже скасовані «Євробачення» та Олімпійські ігри, на трансляцію яких потрібні гроші, то запропоновані зміни для «Суспільного» не є некритичними, вважає прем’єр. Раніше НСТУ звернулося до Кабміну з відкритим листом, в якому просить не скорочувати фінансування. Вранці 30 березня до бюджету Суспільного додали 300 мільйонів.

У бюджеті Мінкульту економити планується зокрема на таких статтях:

  • викреслити півмільярда гривень на проєкт мобільності для молоді;
  • викреслити 240 мільйонів на розвиток туристичного потенціалу;
  • скоротити на 307 мільйонів (понад третину) витрати Держкіно;
  • наполовину скоротити фінансування Інституту нацпам’яті;
  • скоротити фінансування Інституту книги зі 151 до 22 мільйонів;
  • скоротити фінансування Українського культурного фонду із 700 до 250 мільйонів.

У Міністерство молоді та спорту перенесли і скоротили деякі видатки, які були у Мінкульту:

  • підготовка і участь національних збірних команд в Паралімпійських і Дефлімпійських іграх (із 980 залишили 50 мільйонів);
  • розвиток фізичної культури, спорту вищих досягнень і резервного спорту (із 2,3 мільярда залишили 1,48).

Кабмін пропонує майже вдвічі скоротити фінансування Державної служби статистики — з 2,5 мільярда до 1,292.

На реформу держуправління — з мільярда до 400 мільйонів гривень.

В Мінекономіки повністю скорочується Фонд часткового гарантування кредитів (становив 240 мільйонів) і Фонд національного багатства (250 мільйонів). Як пояснює ексміністр економрозвитку Тимофій Милованов, ці гроші планували використати на контроль за державними підприємствами, які не будуть приватизовані.

Бюджет торгових представництв України за кордоном скорочуть повністю, на просування експорту залишають тільки бюджет на зарплати.

Частина коштів Міністерства у справах ветеранів, зокрема на житло для переселенців, перерозподілені в Міністерство з реінтеграції окупованих територій.

Прем’єр Шмигаль написав, що на потреби Міністерства освіти та науки залишають 126 мільярдів гривень, тобто зменшення становить лише 4 відсотки. При цьому скорочено:

  • Фонд розвитку закладів вищої освіти із 250 мільйонів до нуля;
  • Національний фонд досліджень — з 525 мільйонів до 300;
  • субвенцію регіонам на програму «Спроможна школа» з 3,5 мільярда до 2;
  • субвенцію місцевим бюджетам на доплати вчителям з 3,7 мільярда до 2,2.

У Міністерстві закордонних справ хочуть скоротити видатки на позитивний імідж України за кордоном із 133 мільйонів гривень до 33.

Міністерство охорони здоров’я отримає додатково півмільярда (кошти спеціального фонду рахуватимуться окремо). Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток системи екстреної медичної допомоги на 922 мільйони скасовується. Гроші пропонують залишити на центральному рівні.

Мінсоцполітики має скоротити 8,2 мільярда субсидій.

У два з половиною рази скоротили бюджет Міністерства розвитку громад. Зокрема, повністю викреслили з бюджету 100 мільйонів на програму «Доступне житло» та 1,6 мільярда на Фонд енергоефективності.

Пропонується повністю скоротити 7,5 мільярда на Державний фонд регіонального розвитку та 2,1 мільярда субвенції на підтримку об’єднаних територіальних громад.

Також пропонується не витрачати мільярд гривень на аеропорт «Дніпропетровськ», на нього залишили 100 мільйонів.

У фінансуванні Національної академії наук пропонується викреслити 300 мільйонів на підтримку розвитку пріоритетних напрямів наукових досліджень.

На місцеві вибори з понад 2 мільярдів гривень у бюджеті хочуть залишити один мільярд.

Із майже 93 мільярдів гривень бюджету Міністерства внутрішніх справ зекономити вирішили 4 мільйони.