Нова угода про транзит, яка покриє всі витрати. «Нафтогаз» назвав умови, за яких відкличе новий позов проти «Газпрому»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

НАК «Нафтогаз» відкличе свої позовні вимоги у новому арбітражі проти «Газпрому», але тільки якщо буде укладений довгостроковий контракт на транзит, що покриватиме всі витрати. Про це виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко повідомив у Facebook.

За його словами, у Відні завершився черговий раунд переговорів з «Газпромом» у контексті тристоронніх переговорів щодо транзиту газу. «Ми готові відкликати свої позовні вимоги у новому арбітражі, але тільки якщо буде укладений довгостроковий контракт на транзит, який буде покривати всі витрати, і якщо «Нафтогазу» буде компенсовано невиконання «Газпромом» своїх зобов’язань за поточними контрактами», — заявив Вітренко.

«Газпрому» також повідомили про готовність України отримати газ у рахунок погашення заборгованості за рішенням минулого Стокгольмського арбітражу ($3 млрд).

«І тут, як ви самі бачите, у нас теж конструктивна позиція — покрийте витрати, навіть без економічних прибутків, і ми не будемо судитися», — додав виконавчий директор «Нафтогазу».

  • «Газпром» запропонував українській НАК «Нафтогаз України» продовжити чинний контракт на транзит газу або укласти новий терміном на 1 рік, але висунув низку вимог, зокрема відмовитися від претензій у судах. У «Нафтогазі» порахували, що пряма купівля газу в РФ в обмін на відмову «Нафтогазу» від $3 млрд після перемоги у Стокгольмському арбітражі окупиться через 28 років.
  • 2 листопада «Нафтогаз» подав у Стокгольмський арбітраж новий позов до «Газпрому», у якому вимагає компенсувати збитки, завдані діями «Газпрому», а також «Заяву про захист і зустрічні позовні вимоги».
  • У грудні 2018 року «Нафтогаз України» подав до суду на російський «Газпром» на $5 млрд за активи, які компанія втратила через окупацію Криму Росією. Як заявляв Коболєв, «Нафтогаз» позивався проти Росії на $5 млрд.
  • Газпром може погасити $3 млрд боргу за рахунок поставок газу.