Пограбування музею у Дрездені: поліція створила спецкомісію і просить допомоги у колег з Берліну

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Пограбування музею у Дрездені: поліція створила спецкомісію і просить допомоги у колег з Берліну

Поліцейські працюють біля музею після його пограбування, 25 листопада 2019

Sebastian Kahnert / picture alliance via Getty Images

Поліція не виключає, що зловмисників було більше, аніж двоє, які потрапили в обʼєктиви камер спостереження. Про це повідомляє Die Welt з посиланням на прес-конференцію місцевої поліції.

Дрезденські правоохоронці повідомили, що звернулись для допомоги в розслідуванні до колег з Берліна, щоб «зіставити моделі схожих злочинів».

У 2017 році з Музею Боде на Музейному острові в Берліні була викрадена 100-кілограмова золота монета вартістю понад 3 млн євро. Вона до цих пір не знайдена.

Міністр внутрішніх справ Саксонії Роланд Уоллер назвав пограбування «нападом на культурну самобутність всіх саксів». За його словами, для затримання злочинців і повернення прикрас сформували спеціальну комісію.

Премʼєр-міністр Саксонії, де знаходиться Дрезден, Міхаель Кречмер написав у Twitter, що крадіжка торкнулася всієї федеральної землі.

«Без" Зеленого склепіння" не можна уявити собі історію Саксонії. Цінності, які зберігаються тут, створювали протягом багатьох сотень років люди нашого Вільного держави», - заявив Кречмер.

Що трапилось?

О 5 ранку понеділка, 25 листопада, у Дрездені зловмисники підпалили електрощит, який забезпечує електрикою «Зелене склепіння». Потім вони залізли у будівлю, де зберігається колекція старовинних ювелірних виробів.

За словами генерального директора Державних художніх зібрань Дрездена Маріон Акерман, зловмисники цілеспрямовано вкрали з однієї з вітрин три комплекти прикрас - один діамантовий і два алмазних. Точна сума матеріальних збитків не може бути визначена, адже прикраси, які зберігаються в "Зеленому склепінні", не мають продажної вартості.

За даними Bild, йдеться про прикраси на загальну суму близько мільярда євро.

Музей «Зелене склепіння» (нім. Grünes Gewölbe) — знаменита колекція коштовностей в Дрездені, колишня князівська скарбниця Веттінів, що охоплює період від Ренесансу до класицизму.

  • У Лондоні з особняка Вінстона Черчилля вкрали золотий унітаз