Опитування: 68% не знають свого депутата-мажоритарника

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

68% українців не знають, хто був обраний в їхньому мажоритарному окрузі до Верховної Ради, і тільки 29% громадян знають свого депутата. Про це свідчать результати спільного опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва і Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

За даними опитування, найбільш необізнаними є ті, хто не голосував на парламентських виборах, з них лише 13% знають депутата свого округу.

Серед виборців партій, що пройшли до Верховної Ради, про своїх мажоритарних депутатів знає меншість: серед виборців партій «Опозиційна платформа — За життя» — 37%, партій «Європейська солідарніст» і «Слуга народу» — по 37%.

При цьому більшість українців вважають вибори 2019 року чесними: 53% — повністю чесними, 30% — з певними порушеннями, які, проте, не вплинули на кінцевий результат.

І тільки 5% громадян вважають, що були серйозні порушення, які вплинули на кінцевий результат, ще 2% вважають, що все було сфальсифіковано.

Переважна більшість громадян — 43,5% — вважають, що Верховна Рада допрацює свій термін до кінця, 33% — що відбудуться дострокові вибори, решта 23% з відповіддю не визначилися.