«Облизуй мені взуття». Волонтери та вихованці розповіли про знущання в одеському притулку «Світанок»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Волонтери та вихованці одеського центру соціально-психологічної реабілітації «Світанок» розповіли про знущання працівників центру над дітьми. Про це йдеться у матеріалі theБабеля.

Одна з вихованиць, Мирослава, розповіла theБабелю, що після втечі 25 вересня зі «Світанку» її повернули в центр. Коли дівчинку знайшли, працівник поліції Андрій Крецул з Хмельницького відділення тягнув її за волосся до ніг у себе в кабінеті та кричав: «Облизуй мені взуття». Після повернення до «Світанку» Мирослава навмисно отруїлася, щоб утекти на швидкій, але дівчинку не відправили в лікарню, а вкололи їй но-шпу. Пізніше судмедекспертиза підтвердила побої. Зараз дитина вдома, а її родина проходить реабілітацію у приватного психотерапевта.

Про знущання з дітей theБабелю розповіли й волонтери. Волонтерка та колишня працівниця поліції Зоя Мельник у Facebook повідомляла, що у 2018 році в Одесі дитина на вулиці розповіла, що її бʼють у «Світанку». «Але я була патрульною і не могла влаштувати там перевірку», — пояснює Мельник theБабелю.

Волонтер Лучезар Панфілов, який розшукує в Одесі зниклих дітей, розповів theБабелю, що познайомився з дітьми зі «Світанку» близько двох років тому. Вони розповідали йому, що працівники центру тримають їх в «ізоляторі» і бʼють за погану поведінку, іноді викликають на підмогу охоронців. У серпні вихователі застали двох підлітків, які займалися сексом у коморі. Вони викликали охоронців, які змусили цих дітей жувати використаний презерватив. «Діти розповіли, що охоронці побили їх, облили холодною водою, вдарили електрошокером і ременем, а потім до знемоги змусили присідати з витягнутими руками», — говорить Мельник.