Зеленський представив чотири складові його стратегії повернення Донбасу та Криму

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Володимир Зеленський назвав необхідні складові майбутньої стратегії реінтеграції окупованих територій Донецької і Луганської областей і анексованого Росією Криму. Про це він розповів на Форумі єдності в Маріуполі.

«Після пʼяти років війни має нарешті зʼявитися державна стратегія безпечної реінтеграції Донбасу і Криму. Її складові будуть презентовані сьогодні. Це наше бачення, яке підлягає широкому обговоренню, дискусії для поліпшення цієї стратегії», — сказав він.

За його словами, перші дві з цих складових — це прозорість і публічність, а також консенсус. «Єдиного рішення, яке задовольнить усіх, я впевнений, ніколи не буде, але ми повинні знайти варіант, який підтримає абсолютна більшість. Суспільство має розуміти та погоджуватися з умовами реінтеграції Донбасу і Криму, з принципами перехідного правосуддя. Відсутність спільного бачення паралізує, адже будь-який крок у будь-якому напрямку розібʼється об стіну критики всіх, у кого інший погляд», — наполягає президент.

На його думку, появі єдиного бачення заважає страх людей. «Люди тут бояться можливої амністії, збереження «сірої», криміналізованої зони, прийняття Донбасу і Криму на умовах РФ, рівня капітуляції. Звичайних людей на підконтрольних територіях лякають зведенням рахунків, агресивним навʼязуванням мовних і культурних питань, дискримінацією і ставленням як до громадян другого гатунку», — сказав Зеленський.

Третьою складовою стратегії реінтеграції президент назвав реалізм. «Помилково думати, що ми швидко і з легкістю повернемо Крим військовим шляхом. Варто розуміти, що вже завтра всі люди на Донбасі не заговорять українською мовою. Ми повинні бути реалістами та не боятися правди, якою б гіркою вона не була. Наш підхід до реінтеграції Донбасу і Криму має бути зваженим і прагматичним. Ми повинні чітко відповісти самі собі, яка наша головна ціль, як її досягти та на які компроміси ми готові заради цього», — сказав він.

Четверта складова — це імплементація стратегії, тобто здатність держави реалізовувати розроблені нею кроки щодо реінтеграції непідконтрольних Україні територій.