Google заявила про запуск нового пошукового алгоритму. Технологія покликана краще розуміти людську мову

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Компанія Google оголосила про початок використання нового алгоритму в своїй пошуковій системі, повідомляється в блозі компанії.

У компанії назвали цю технологію BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers, або двонаправлена нейромережа-кодувальник). Зазначають, що якщо раніше пошуковик Google розумів кожен запит як набір слів, підбираючи релевантні результати за ключовими словами, то з новою технологією він навчиться розуміти контекст завдяки здатності аналізувати не тільки основні, але й допоміжні слова у запиті, наприклад, поєднання слів та прийменники.

Google вважає, що знаходити інформацію користувачам стане легше, бо їм більше не доведеться адаптувати свої запити під машинну мову для отримання необхідних результатів. У компанії пояснили, що нова технологія базована на нейромережах і глибинному навчанні, що дозволить пошуковику краще розуміти запити.

Компанія вже назвала BERT «найбільшим проривом за останні пʼять років і одним з найбільших досягнень в історії пошуку». Спочатку технологію використовуватимуть тільки для обробки запитів англійською, але в майбутньому алгоритм навчиться розпізнавати й інші мови.