Скандал з підкупом депутатів «Слуги народу»: нардеп Яценко каже, що нікому грошей не пропонував

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Скандал з підкупом депутатів «Слуги народу»: нардеп Яценко каже, що нікому грошей не пропонував

Гонтар Володимир / УНІАН

Народний депутат Антон Яценко (група «За майбутнє») заявив, що не має відношення до можливого підкупу членів комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики від «Слуги народу». Про це Яценко заявив у коментарі проєкту «Радіо Свобода» «Ньюзрум».

«По-перше, я ні на кого не тиснув і з таких питань не спілкувався з членами комітету. По-друге, якщо зайти на сайт Верховної Ради, то такого законопроєкту з таким номером немає [насправді є]. Це так, до слова. Тобто абсолютний замовний бруд. Я з комітетом з подібних та інших питань не спілкувався. Ні з членами, ні з ким», — сказав Яценко.

Він додав, що працює в комітеті з питань екологічної політики і природокористування, і назвав «абсолютною брехнею» інформацію про свою причетність до оціночних майданчиків.

Що сталося?

18 жовтня депутати на засіданні Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики «провалили» законопроєкт № 2047 «Про ліквідацію корупційних схем під час оцінки обʼєктів нерухомості». Документ зареєстрований у парламенті 4 вересня 31 депутатом від фракцій «Голос» і «Слуга народу».

Він пропонує скасувати роботу так званих електронних майданчиків (спеціальне програмне забезпечення), через які оцінювачі та нотаріуси зобовʼязані подавати звіти про оцінку нерухомості до Єдиної бази. Це платна послуга — ціна за реєстрацію звіту і перевірку реєстрації нерухомості коливається від 680 до 1 800 грн за одну операцію. Документ передбачає відключення всіх авторизованих електронних майданчиків від Єдиної бази даних звітів про оцінку. Діючі електронні майданчики ЗМІ повʼязують з народним депутатом Антоном Яценком, членом групи «За майбутнє».

Екснардеп Сергій Лещенко повідомив, що за його інформацією, 11 депутатів від СН, так звані люди Коломойського, у комітеті отримали по $30 тис. від «зацікавлених осіб», щоб не голосувати за законопроєкт, який виключить приватні електронні майданчики з процедури оцінки нерухомості.

  • 23 жовтня Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом можливої корупції серед народних депутатів.
  • Президент Володимир Зеленський закликав народних депутатів «Слуги народу», які входять до комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, пройти перевірку на детекторі брехні.
  • Член комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк («Слуга народу») заявила, що готова співпрацювати зі слідством. «Я готова пройти перевірку на поліграфі. Не хочу дозволяти іншим колегам з необережності або незнання паплюжити моє прізвище. Я не голосувала за чи проти, я утрималася. Вважаю всі три законопроєкти, які розглядали на комітеті, лобістськими», — розповіла депутат theБабелю.