Нардепів «Слуги народу» можуть перевірити на детекторі брехні після консультацій із психологами

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Нардепів «Слуги народу» можуть перевірити на детекторі брехні після консультацій із психологами

Кузьмін Олександр / УНІАН

Депутатів парламентської фракції «Слуга народу», які входять до комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, можуть перевірити на детекторі брехні. Такий варіант обговорюють у фракції, але поліграф передбачається проходити після консультацій із психологами та криміналістами. Про це повідомила народний депутат Євгенія Кравчук («Слуга народу»).

За її словами, перед рішенням про перевірку на поліграфі керівництво фракції зустрінеться з депутатами СН, які входять до парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, щоб кожен з них зміг озвучити свою позицію.

«Остаточне рішення щодо використання поліграфа буде прийнято після консультацій із психологами та криміналістами. Ми маємо розуміти, чи можливе коректне використання такого обладнання в цій ситуації», — додала Кравчук.

Що сталося?

Питання про перевірки нардепів на поліграфі підняли після того, як депутати на засіданні комітету «провалили» законопроєкт № 2047 «Про ліквідацію корупційних схем під час оцінки обʼєктів нерухомості». Документ зареєстрували в парламенті 4 вересня, його авторами стали 31 депутат від фракцій «Голос» і «Слуга народу».

Законопроєкт пропонує скасувати роботу т. зв. електронних майданчиків (спеціальне програмне забезпечення), через які оцінювачі та нотаріуси зобовʼязані подавати звіти про оцінку нерухомості до Єдиної бази. Це платна послуга — ціна за реєстрацію звіту і перевірку реєстрації нерухомості коливається від 680 до 1 800 грн за одну операцію. «Станом на 18. 07. 2019 р. з населення на користь майданчиків було стягнуто мінімум 584,8 млн грн, тобто більш ніж 1 млн грн на день «з повітря», — кажуть автори проєкту № 2047.

Документ передбачає відключення всіх авторизованих електронних майданчиків від Єдиної бази даних звітів про оцінку. Чинні електронні майданчики ЗМІ повʼязують із народним депутатом Антоном Яценком (член групи «За майбутнє»).

На засіданні комітету з питань фінансів, податкової та митної політики 18 жовтня не знайшлося голосів, щоб підтримати документ і винести на голосування в сесійний зал. Про це повідомив у Facebook нардеп Данило Гетьманцев.

У понеділок, 21 жовтня, екснардеп Сергій Лещенко повідомив, що за його інформацією деякі депутати від СН, т. зв. «люди Коломойського», у комітеті отримали по $30 тис. від «зацікавлених осіб», щоб не голосувати за законопроєкт, який виключить приватні електронні майданчики з процедури оцінки нерухомості.

Інформацію про скандал підтвердив депутат Олександр Дубінський («Слуга народу»). Він був серед тих, хто голосував на засіданні комітету проти законопроєкту. Припущення про підкуп депутатів Дубінський заперечує. «Офіс президента справді наполягає на тому, щоб усі депутати партії у фінансовому комітеті Ради пройшли детектор брехні. Причина — звернення до ОП кількох депутатів, яким не сподобалося голосування членів комітету, де було прийнято рішення про знищення монополії на оціночну діяльність «майданчиків [нардепа від групи «За майбутнє» Антона] Яценка» і демонополізації ринку держзакупівель», — написав Дубінський.

Більше ніхто з указаних Лещенком депутатів повідомлення про можливе отримання грошей поки не прокоментував. Рішення про перевірку на поліграфі також поки не прийнято. «Якщо вина когось із народних депутатів від «Слуги народу» буде доведена — вони обовʼязково понесуть відповідальність», — запевнила нардеп Євгенія Кравчук.