Скандал зі звільненням у МОЗ: співробітники пишуть міністру в соцмережах і кажуть, що зустрічі — безрезультатні

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Міністр охорони здоровʼя Зоряна Скалецька 2 жовтня провела коротку зустріч зі співробітниками, проте конфлікт зі звільненням голів директоратів, який перейшов у публічну площину 24 вересня, вирішити не вдалося. Про зустріч міністр охорони здоровʼя повідомила у Facebook.

«Головний мій месидж: ми повинні спільно працювати для країни. Перший місяць роботи виявився непрогнозовано важким для уряду. Ми не працюємо в штатному режимі. Ми працюємо понаднормово. Я дуже прошу, щоб кожен директорат і кожен департамент настійно надав всю інформацію з нагальних питань. Ми повинні працювати заради країни, громадяни чекають від нас надзусиль», — написала Зоряна Скалецька за підсумками зустрічі.

Разом з тим, співробітники МОЗ заявили, що міністр не відповіла на жодне питання підлеглих і оперативно залишила зал для нарад. Генеральний директор Директорату стратегічного планування та євроінтеграції в Міністерстві охорони здоровʼя Ірина Литовченко каже, що діалогу не відбулося.

Її слова підтримали й інші працівники міністерства, зокрема, державний експерт Павло Поламарчук, менеджер з питань Ради волонтерів Міноборони за напрямком «військова медицина» Петро Вишиванець, генеральний директор Директорату медичних послуг Оксана Сухорукова.

Що сталося?

24 вересня співробітники Міністерства охорони здоровʼя звернулися з відкритим листом до премʼєр-міністра Олексія Гончарука. Вони заявили, що дії нового керівництва МОЗ ставлять під загрозу продовження реформи охорони здоровʼя в Україні. Лист підписали співробітники чотирьох директоратів Міністерства.

Вони заявили про тиск з боку нових заступників міністра охорони здоровʼя, зокрема, двом керівникам напрямів було запропоновано «звільнитися» через різницю поглядів. «Нам прямо кажуть, що тепер треба працювати «по поняттям», — йдеться в листі.

Автори додали, що останні три з половиною тижні не підписуються документи щодо закупівель і постачання ліків для важкохворих пацієнтів, блокуються закупівлі машин екстреної медичної допомоги у пілотних регіонах, призупинено процес автономізації Інституту раку, Інституту серця, лікарні «Охматдит», Інституту дитячої кардіології ім. Ємця, блокуються всі нормативні акти, необхідні для своєчасного запуску наступного етапу медичної реформи на рівні амбулаторної та спеціалізованої медичної допомоги.

Що сказав премʼєр?

Наступного дня на лист відреагували глава МОЗ Зоряна Скалецька і премʼєр-міністр Олексій Гончарук. Скалецька у Facebook написала, що не бачить причин для звинувачень, а нове керівництво МОЗ не буде «згортати» раніше започатковані реформи, а Гончарук заявив, що жоден професійний співробітник не має бути звільнений без достатніх підстав. Вже 27 вересня Зоряна Скалецька повідомила, що в МОЗ проведуть аудит роботи персоналу. «За його результатами найкращі, найефективніші працівники залишаться працювати на державу і український народ. Хто за картинками ховає неефективність і бездіяльність — на вихід», — заявила міністр.